Protest Albanaca: Sloboda za OVK

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2011, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Albanaca: Sloboda za OVK

U 26 opština na Kosovu danas su održani jednočasovni protesti Albanaca protiv hapšenja pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Najmasovniji protest održan je u Prištini, gde se okupilo najviše hiljadu ljudi. Učesnici protesta su zatražili od Euleksa da oslobode devet pripadnika bivše OVK, uhapšenih prošle nedelje zbog sumnje da su počinili ratne zločine u selu Klečka, gde je bio lociran logor OVK.

U Prištini je protest počeo u 12 časova u centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << grada, ispred spomenika Zahiru Pajazitiju, jednom od osnivača OVK, ubijenom krajem 1999. godine u blizini Vučitrna.

Učesnici su nakon okupljanja prošetali pešackom zonom u centru Prištine do zgrade vlade. Tu su se zadržali i okončali današnji protest. Organizatori su najavili da će demonstracije nastaviti sledeće nedelje, i nadalje, sve dok Euleks ne oslobodi uhapšene. Među njima je i regionalni komandir kosovske policije u Prizrenu Nedžmi Krasnići.

Po istoj optužnici Euleks je 16. marta uhapsio i posle dvočasovnog ispitivanja pustio jednog od bivših komandanata OVK Fatmira Ljimaja, koji uživa poslanički imunitet. Ljimaj je komandovao jedinicom OVK u zoni Mališeva, uključujući i selo Klečka.

“Euleks je kao UNMIK”, “Hapse naše najbolje vojnike”, “Sloboda odmah”, samo su neke od parola koje su isticali učesnici današnjeg protesta. Nosili su i zastavu OVK i državnu zastavu Albanije.

Najavljeno je da će sledeći prostest biti održan 29. marta. Slični protesti u znak podrške vrednosti OVK održani su u Podujevu, Dečanima, Prizrenu, Đakovici, Gnjilanu, Uroševcu, Mitrovici i drugim sredinama na Kosovu.

Protestima su se pored članova organizacija proisteklih iz OVK, pridružili studenti Univerziteta u Prištini i predstavnici nevladinih organizacija koje čine Koaliciju “Demokratija”.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.