Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2016, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvjetari u BiH proslavili Svjetski dan učitelja

BANJALUKA, TUZLA - Koliko budemo osluškivali ove "male ljude", odnosno đake, toliko iz njih možemo izvući ono najbolje što mogu pružiti i postići, kaže Dušica Ilić, učiteljica drugog razreda u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić" u Banjaluci.

Ona već 15 godina na put izvodi generacije mališana, a bivši učenici je se i danas često sjete i redovno joj se javljaju. Kako kaže, između učenika i učitelja se napravi spona koju je nemoguće olako prekinuti. Učitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su posebna karika u životima učenika, a upravo njima je bio posvećen jučerašnji Svjetski dan učitelja.

Ilićeva kaže da je đacima od sebe dala najbolje što je umjela, a oni su joj na kraju vratili znanjem i osmijehom.

Ova učiteljica poručuje da je najbitnije djeci pružiti mogućnost da se dalje razvijaju i ostvaruju. Kao svakodnevnu zadaću učitelja smatra, pored obrazovanja i učenja, i učestvovanje u socijalizaciji i razvoju djece.

Kako kaže, svjetski dan učitelja za cilj ima da sagleda položaj prosvjetnog radnika u društvu i uopšteno prosvjete, koliko je bitna.

"Treba se ulagati, voditi računa o planu i programu. Gradivo jeste preobimno, djeca puno rade, roditelji se žale na učitelje, učitelji se žale na plan i program - i tako u krug. Ako već obilježavamo ovaj dan, trebalo bi da se prosvjetni radnici ujedine i naprave određene promjene", smatra Ilićeva, koja vjeruje da je ovo dugotrajan proces, ali da se može.

Povodom Svjetskog dana učitelja Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, uputio je čestitke učiteljima, nastavnicima i profesorima.

"Od izuzetne je važnosti da u školama rade kvalitetni i motivisani nastavnici koji će djeci prenijeti znanje, ali i naučiti ih da promišljaju samostalno. Veoma je važno da ih odmalena učimo da postavljaju pitanja i izvode vlastite zaključke. Samo na ovaj način imaćemo škole po mjeri djeteta i savjesne građane spremne da grade bolje društvo", istakao je Malešević.

Ministar je rekao da je i u ovoj godini Ministarstvo nastojalo povećati obim obuke nastavnika, te je više od 4.000 nastavnika i učitelja prošlo kroz razne vidove radionica i seminare.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić uputio je čestitku svim prosvjetnim radnicima u ovom kantonu povodom 5. oktobra, dana kada učitelji i nastavnici u cijelom svijetu obilježavaju svoj dan.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, čestitajući prosvjetarima ovaj dan, istakao je da je uloga učitelja u našem društvu od neprocjenjivog značaja.

Za svoje zasluge i predan odnos prema nastavničkom zvanju 20 prosvjetnih radnika u Tuzli primilo je priznanja i nagrade za životno djelo u oblasti obrazovanja.

"Priznanje za životno djelo jednom nastavniku znači nemjerljivo ohrabrenje. Ono nas obavezuje za dalji rad", rekao je Sulejman Mulić Šulc, nastavnik koji je dobio priznanje za 40 godina rada.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević ocijenio je da učitelji i prosvjetni radnici u Srpskoj zaslužuju veću pažnju društva, te istakao da će nastojati da se izjednače koeficijenti budžetskih korisnika, iako to neće biti lako zbog nestašice novca.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić poručio je da prosvjetni radnici nisu zadovoljni svojim socijalnim statusom, te traže izjednačavanje sa ostalim budžetskim korisnicima.

"Tražimo da se učiteljima vrati dostojanstvo, a obrazovanju obraz", naglasio je on.

U okviru svečanosti obilježavnja Svjetskog dana učitelja, u organizaciji Sindikata juče je upriličen "Čas za kvalitetnije obrazovanje u RS".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.