Prosvjeta iz Beča: Da i srpski bude ravnopravan jezik u Austriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prosvjeta" iz Beča: Da i srpski bude ravnopravan jezik u Austriji

Srpsko kulturno prosvjetno društvo "Prosvjeta" iz Beča zatražilo je, povodom međunarodnog Dana maternjeg jezika, da Austrija konačno prestane da koristi nametnutu političku konstrukciju "bks" (bošnjačkokroatosrpski) i prizna kao ravnopravni, sa svim ostalima, srpski jezik.

"Prosvjeta" podseća da je korišćenje svog maternjeg jezika za sve ljude osnovno ljudsko pravo i tekovina slobode i demokratije.

"Na žalost u Austriji srpski jezik još nije zvanično priznat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već se koristi nametnuta izmišljena politička konstrukcija 'bks', iako je posle nemačkog upravo srpski jezik sa najviše govornika u ovoj zemlji", kritikuje ova organizacija.

To, kako se ističe u saopštenju, nije dobro ni za građane Austrije srpskog maternjeg jezika, ni građane Srbije i sve Srbe koji žive i rade u Austriji, ni za ostale građane Austrije, jer šteti ugledu Austrije, koja se inače smatra uspešnom u domenu zaštite ljudskih prava.

Kao odgovorna organizacija, "Prosvjeta" u Austriji već godinama, na mnogo načina, pa i kroz projekat "Škola srpskog jezika", pokušava da pozitivno utiče na to da se ova situacija popravi, na korist svih, a naročito brojne dece i mladih koji u Austriji odrastaju u uslovima dvojezičnosti.

"Uz poštovanje za sve jezike, u želji da se i srpskom jeziku obezbedi jednaki status i jednaka prava kao i ostalima, pozivamo sve građane i odgovorne institucije u Austriji, ali i Srbiji, kao matici, da pomognu da srpski jezik i građani koji ga koriste budu ravnopravni sa svima ostalima", naglašava "Prosvjeta".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.