Prosvetni inspektor: U vrtiću su se ogrešili prema devojčici

Izvor: Politika, 21.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetni inspektor: U vrtiću su se ogrešili prema devojčici

akon nije regulisao nikakvo razvrstavanje, niti kategorizaciju dece za pripremne predškolske grupe, niti postojanje nekih posebnih, odnosno specijalnih vrtića – kaže za „Politiku” zrenjaninski prosvetni inspektor Zlatoje Ludoški

Zrenjanin – Nakon što je pre nedelju dana došlo do sukoba između majke jedne devojčice i vaspitačice u zrenjaninskom vrtiću „Maslačak”, na površinu izbijaju novi detalji čitave priče. Ispostavlja se da je dete >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prolazilo tretman koji po zakonu nije predviđen, a lekari preporučivali i ono što nije u njihovoj nadležnosti.

Kao što je „Politika” već pisala, u pomenutoj ustanovi došlo je do sukoba između majke Snežane Božanin i vaspitačice Snežane Panić, posle koga su, kako i jedna i druga tvrde, morale da potraže pomoć u zrenjaninskom Urgentnom centru. Tamo su lekari utvrdili da je reč o lakim povredama. Do spora je došlo, prema tvrdnji Snežane Božanin, jer je vaspitačica dovela u pitanje sposobnosti njene šestogodišnje ćerke. Nakon što su zrenjaninski lekari došli do saznanja da dete ima psihičke smetnje, roditelji su ga odveli na Kliniku za decu i omladinu Instituta za mentalno zdravlje, gde je utvrđeno da ono može da pohađa redovnu predškolsku grupu.

– U zrenjaninskoj Predškolskoj ustanovi su i dalje osporavali sposobnost našeg deteta i to je uzrujalo moju suprugu. Kako mogu da protumačim činjenicu da je odmah sutradan posle sukoba lekarka Biljana Gardinovački napisala izveštaj u kome zaključuje da dete treba da se uputi na bolničko lečenje u Beograd, a posle toga se traži konzilijarno mišljenje o daljem uključivanju u pripremno predškolsko odeljenje i da do tada devojčica ne pohađa predškolsku grupu. Lekarka je dva puta pisala sličan izveštaj, a da dete nije ni pogledala. Ovu drugu njenu ocenu nisu ni uručili nama kao roditeljima nego sam ja do nje došao drugim kanalima. Nakon ovog saznanja, još više smo ubeđeni da su lekarski izveštaji izdavani s naručenim sadržajima, onako kako to odgovara nekom u Predškolskoj ustanovi i da nam se valjda na taj način svete i onemogućavaju boravak u vrtiću – kaže za „Politiku” otac devojčice Dragan Božanin. On i supruga, kao što smo već pisali, devojčicu o kojoj je reč su usvojili.

Objašnjenje, iz koga se vidi da se u postupku prema detetu grešilo, dobili smo u Opštinskoj prosvetnoj inspekciji, gde nam je rečeno da je pripremno predškolsko obrazovanje obavezno, kao i osmogodišnja škola, i da bi roditelji kršili zakon ukoliko dete ne bi vodili u vrtić.

– Niko ne može da spreči dete da pohađa pripremno predškolsko obrazovanje, pa ni lekari. Štaviše, roditelji su obavezni da svom detetu to omoguće. Jedina prepreka može biti fizička nesposobnost – naglašava za naš list inspektor Zlatoje Ludoški, dodajući da zakon nije regulisao nikakvo razvrstavanje, niti kategorizaciju dece za pripremne predškolske grupe, niti postojanje nekih posebnih, odnosno specijalnih vrtića.

Đuro Đukić

[objavljeno: 22/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.