Izvor: S media, 11.Sep.2012, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetna inspekcija: Za mesec dana znaćemo postoje li nepravilnosti u albanskim školama

Više godina za redom u Srbiji problem prave knjige za đake albanske nacionalne manjine. Knjiga prema rečima nastavnika i direktora tih škola nema, uprkos tome što je prema Zakonu o udžbenicima Ministarstvo prosvete dužno da obezbedi udžbeničku literaturu za sve đake.

Direktorka škole u Velikom Trnovcu Valbona Ismaili za S media portal je rekla da se nastavnici jedva snalaze:

- Naši nastavnici koriste literaturu od pre dvadeset godina. Imamo svega nekoliko knjiga >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koje je ministarstvo odobrilo i dostavilo, ali na žalost smo u mnogo gorem položaju nego ostale škole, jer nemamo osnovna sredstva za rad.

Tvrdnje ove direktorke škole, S media portalu potvrdili su i u albanskom nacionalnom savetu, o čemu je S media portal već pisao .

Iako u Ministarstvu prosvete tvrde da su udžbenici obezbeđeni i da spisak odobrenih svako može da pogleda na sajtu ministarstva, pravu slika znaće se za nešto više od mesec dana.

Prosvetni inspektori proveravaju nepravilnosti

Tvrdnja da su se na jugu Srbije pojavile nelegalne knjige koje su dovezene sa Kosova, kao i da nastavnici u albanskim školama ne žele da koriste srpske knjige prevedene na albanski, proveriće republički, gradski i opštinski prosvetni inspektori.

- U ponedeljak 17. septembra prosvetna inspekcija počinje da obilazi teren, u cilju provere eventualnih nepravilnosti u radu škola. Između ostalog proverićemo i sprorno područje opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, rekao je za S media portal načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Posledice u slučaju nepravilnosti će trpeti najodgovorniji:

- U slučaju da se koriste udžbenici koji nisu dozvoljeni od strane ministarstva, posledice i sankcije snosi direktor škole u kojoj su nepravilnosti uočene. Školama koje ne rade po pravilima ministarstva prosvete biće upućen zapisnik da svaku nepravilnost ukloni, rekao je Tmušić za S media portal i objasnio da će novouvedena elektronska baza podataka koji će inspektori koristiti pomoći boljem uočavanju „eventualnih manjkavosti i propusta“ ministarstva.

Niko ne sme da odbije knjige oje je odobrilo ministarstvo

Problem udžbeničke literature dodatno uvećava činjenica da neki profesori predmetne nastave na albanskom jeziku često nisu zadovoljni knjigama zbog čega negoduju i ne prihvataju da ih koriste:

- Niko ko radi u okviru nastavnog plana i programa republike Srbije, nema pravo da odbija ponuđenu literaturu za određeni predmet. Postoji mogućnost da od više ponuđenih izdavača izaberete jednog za određeni predmet, ali ne i da kritikujete kvalitet svih, pod izgovorom da vam ne odgovaraju. Literaturu može da se kritikuje dok je u proceduri za odobravanja, ali nakon toga knjiga više ne može da bude predmet osporavanja, rekao je Tmušić.

Mirjana Arnaut

Foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.