Prosvetari protestvovali ispred vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2018, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari protestvovali ispred vlade

Prosvetni radnici protestvovali su danas ispred Vlade Srbije i zatražili nastavak pregovora o platnim grupama i razredima, povećanje zarada za 14,67 odsto i početak pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u martu sledeće godine.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da nije bilo incidenata i da nisu predali nikakve zahteve, jer su to već učinili i "besmisleno je da učine ponovo".

"Uprkos tome što ministar prosvete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokušava da zaboravi šta se dogovorio sa nama, mi smo ljudi koji dobro pamte. Povećanje zarada za 14,67 odsto nam je obećano i praktično potvrđeno od Vlade Srbije i tražimo da to bude, pošto već nema platnih grupa i razreda", istakla je Janković za Tanjug.

Ona je dodala da su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, skraćenjem časova, danas štrajkovali u više od 500 škola.

Protest su organizovali predstavnici četiri prosvetna sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je ranije da nema razloga za protest i dodao da su prosvetni radnici imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine.

On je rekao da su mu "čudni razlozi za protest i štrajk", i da se kao jedan od razloga navodi odlaganje Zakona o platnim razredima za godinu dana, a da su baš zbog tog zakona prosvetari štrajkovali u septembru i oktobru.

Za to što sindikati tvrde da im je obećano povećanje plate od 14,67 odsto, a da su dobili devet odsto, ministar kaže da je to "igra reči i manipulacija".

"Rečeno je ako počne primena zakona o platama i platnim razredima, tada bi povećanje bilo 14 odsto. Ne može se primeniti ta kvota plate, pošto zakon nije usvojen", rekao je Šarčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deo prosvetara skratio časove

Izvor: RTS, 11.Dec.2018

U zavisnosti od toga da li profesori štrajkuju ili ne, časovi u školama traju trideset ili četrdeset pet minuta. Prema podacima Ministarstva prosvete, u 31 odsto škola u Srbiji je bar deo nastavnika stupio u zakonski štrajk. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.