“Prosveta” obeležila 107 godina postojanja

Izvor: RTS, 15.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Prosveta” obeležila 107 godina postojanja

Izdavačka kuća "Prosveta-Geca Kon" obeležila je 107 godina postojanja, u situaciji kad tu kuću očekuje privatizacija i kada postoji ozbiljna zabrinutost za njen budući opstanak, rekao je v.d. generalnog direktora "Prosvete" Dragan Mininčić.

Mininčić je na proslavi u prostorijama knjižre "Geca Kon" rekao da se svi zaposleni te izdavačke kuće nadaju da će "Prosveta" i nakon privatizacije nastaviti svoju kulturnu misiju.

Glavni urednik "Prosvete" Dejan Mihailović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je da se ta kuća, uprkos svim teškoćama, dobro predstavila na proteklom Sajmu knjiga u Beogradu i da svi zaposleni u toj kući treba sa optimizmom da gledaju na buduću privatizaciju.

Prema njegovim rečima, za uspešan oporavak "Prosvete" potreban je nov način poslovanja, nova tehnologija, ali i nove ideje, koje će omogućiti da ta kuća očuva dugogodišnju kulturnu tradiciju.

"Apelujemo na državu i buduće kupce da knjižara 'Geca Kon' U Knez Mihailovoj ulici ostane spomenik kulture i neka vrsta mesta na kome će se i u buduće okupljati ljubitelji knjige", rekao je Mihailović.

Glavni urednik "Prosvete" je istakao da u trenutku kada je tender za strateškog partnera u toku, država treba da lobira za najboljeg kupca, koji će brinuti o "Prosveti" i unaprediti poslovanje te kuće.

Apel za zabranu promene namene IP "Prosveta"

Sindikat Nezavisnost Izdavačkog preduzeća "Prosveta" juče je, ispred knjižare "Geca Kon" u Beogradu, počeo prikupljanje apela kojim se od Agencije za privatizaciju traži zaštita tog preduzeća u predstojećoj privatizaciji i trajna zabrana promene namene knjižare.

U apelu se od Agencije za privatizaciju traži da se budući kupac obaveže da će nastaviti i proširiti "Prosvetinu" izdavačku delatnost nastavljajući sa objavljivanjem biblioteka koje su pokrenuli "Geca Kon" i "Prosveta".

Sindikat Nezavisnost zahteva i da najmanje trećinu budućih izdanja čine domaći pisci, i da se obezbedi da na tenderu za kupovinu "Prosvete" učestvuju samo izdavačke kuće koje imaju više izdanja od "Prosvete" i da se na tenderu za kupovinu tog preduzeća zabrani učešće konzorcijuma iza kojih mogu da se sakriju tajkuni koji to preduzeće žele da kupe samo zbog poslovnog prostora.

Izdavačka knjižarnica "Geca Kon" osnovana je 1901. godine, a pod tim imenom je postojala do 1944. godine.

Izdavačko preduzeće "Prosveta" osnovano je 12. decembra 1944. godine, kada je i otvorena Knjižara u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, koja danas nosi naziv Knjižara "Geca Kon".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.