Prosveta: Zabraniti ugovore da određeno

Izvor: Radio 021, 25.Avg.2015, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosveta: Zabraniti ugovore da određeno

Unija sindikata prosvetnih radnika zatražila je od Ministarstva prosvete da povuče izmenjene pravilnike o finansiranju osnovnih i srednjih škola, odnosno da primenu novih pravila odloži do školske 2016-17. godine.

Taj sindikat u pismu ministru prosvete ukazuje da će novi pravilnici izazvati pometnju u školama, jer su u međuvremenu završena bodovanja zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškovima.

S druge strane, Sindikat radnika u prosveti Srbije zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od Ministarstva da zabrani direktorima škola da produžavaju ugovore na određeno vreme onima koji su radili u protekloj školskoj godini i da ne sklapaju ugovore sa novim radnicima. U tom sindikatu kažu da mnogi direktori škola već sada na ovaj način ubacuju u sistem nove radnike. Reagujući na tvrdnje sindikata, Vlade Živanović, predsednik Aktiva direktora užičkih osnovnih škola, kaže za Danas da je reč o paušalnim ocenama koje bacaju ljagu na sve direktore škola.

- Ovakav način rešavanja problema tehnoloških viškova nije dobar. Vi morate da primite zaposlenog sa liste tehnoloških viškova na slobodno radno mesto iako niste zadovoljni njegovim radom, a direktor škole je odgovoran za kvalitet rada. Nisu svi prosvetni radnici dobri, imate jedan procenat ljudi koji ne zaslužuju da rade u prosveti, a sindikat po pravilu brani sve zaposlene. Neka sindikati javno kažu imena direktora za koje imaju saznanja da nisu radili po zakonu, umesto što izlaze sa ocenama da su direktori krili slobodna radna mesta i primali ljude na određeno - kaže Živanović.

On dodaje da direktori nisu učestvovali u kreiranju posebnog kolektivnog ugovora već je on rezultat dogovora sa sindikatima. Na pitanje da li je moguće da direktor škole radnika na određeno vreme ubaci u sistem preko liste tehnoloških viškova, Živanović kaže su sve informacije o zaposlenima lako proverljive i da inspekcija uvek može da reaguje, ako se tako nešto dogodi.

- Ne vidim zašto bi direktor škole ugrožavao svoj posao da bi nekome napravio ustupak na takav način. Ponavljam, ako sindikat ima saznanja da je neko prekršio zakon neka kaže ime i prezime tog direktora, a inspekcija neka radi svoj posao - poručuje Živanović.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.