Prostesti u Venecueli zbog referenduma

Izvor: RTS, 08.Feb.2009, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prostesti u Venecueli zbog referenduma

U Venecueli više desetina hiljada ljudi demonstriralo zbog drugog pokušaja predsednika Čavesa da unese promene u ustav koje bi dozvolile da vlada sve dok pobeđuje na izborima.

Desetine hiljada građana Venecuele izašlo je na ulice glavnog grada Karakasa u znak protesta zbog drugog pokušaja predsednika Uga Čavesa da promeni ustav i omogući da isti čovek bude biran za predsednika neograničen broj puta.

Parlament Venecuele je 15. januara odobrio amandman na ustav, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojim se ukida ograničenje broja mandata šefa države, regionalnih guvernera i članova parlamenta, a odluka bi trebalo da bude potvrđena na referendumu 15. februara.

Čaves, koji je na vlasti od 1999, prethodno je izjavio da mu je potrebno još najmanje 10 godina kako bi konsolidovao, kako je rekao, "tekovine socijalističke revolucije u Venecueli".

Čavesu je ovo drugi mandat i trebalo bi da ostane na čelu države do 2013. godine, prenele su agencije.

Ukoliko referendum uspe, Čaves bi mogao ponovo da se kandiduje na predsedničkim izborima 2012. i, ako pobedi, da bude na vlasti do 2019.

U Venecueli je krajem 2007. već održan referendum sa istom temom, ali levičarski predsednik je tada pretrpeo poraz pošto je 50,70 odsto građana glasalo protiv neograničenog broja predsedničkih mandata, a 49,29 odsto za taj predlog.

Prema rezultatima poslednjih anketa, Čaves je trenutno u blagoj prednosti.

Jučerašnji protestni marš, pod sloganom "Ne je ne", predvodili su studenti i opozicione stranke, koje su upozorile da će Čaves, blizak s Fidelom Kastrom, pretvoriti Venecuelu u neku vrstu komunističke Kube, kojom će vladati do kraja života.

"Reforme prikrivaju, kao što je predsednik Čaves i sam rekao, početak onoga što će zemlja postati - država s komunističkim sistemom na Kastrov način", rekao je Manuel Rosales, bivši predsednički kandidat opozicije.

Prema oceni opozicionih lidera, u protestima je učestvovalo više desetina hiljada ljudi, dok je državna televizija izvestila da je odziv demonstranata nizak.

"Da smo mi organizovali marš, na ulicama bi bilo 100 puta više ljudi", izjavio je Čaves, koga podržava polovina stanovništva.

Čaves, žestoki kritičar Vašingtona, zalaže se za reforme socijalističkog tipa zbog čega izaziva oštra reagovanja ne samo u zemlji, već i na Zapadu, a posebno u SAD, koje ga optužuju za eksploataciju čitave Južne Amerike.

Njegov predlog za ustavne reforme obuhvata ne samo neograničen broj predsedničkih mandata, već i veća ovlašćenja, cenzurisanje objavljivanja informacija i uspostavljanje ekonomije na principu društvenog vlasništva.

Čaves, međutim, naglašava da neće ukinuti privatno vlasništvo i podseća da vlada Venecuele, glavne južnoameričke izvoznice nafte, sarađuje sa stranim naftnim kompanijama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.