Izvor: Blic, 08.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslavljen najradosniji praznik

Praznik rođenja Isusa Hrista proslavljen je na jutarnjim liturgijama u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i svih pomesnih pravoslavnih crkava koje Božić slave po julijanskom kalendaru. Po blagoslovu patrijarha Pavla u beogradskoj Sabornoj crkvi svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je vikarni episkop hvostanski Atanasije, a pored mnogobrojnih vernika liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić sa saradnicima kao i v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


U ime vernika Rimokatoličke crkve Božićnoj liturgiji je prisustvovao beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar. Vikarni episkop patrijarha Pavla služio je i u ponoć prvu Božićnu liturgiju kojom je oglašeno rođenje Hristovo i počelo slavlje najradosnijeg događaja za hrišćanski svet. Na liturgiji su se pričestili vernici koji su poštovali pravila višenedeljnog Božićnog posta . Božićnu poslanicu patrijarha Pavla i srpskih arhijereja koja se čitala u svim hramovima SPC u zemlji i rasejanju, pročitao je starešina Saborne crkve protojerej stavrofor Petar Lukić.

Nekoliko stotina Beograđana dočekalo je praznik Rođenja u Svetosavskom hramu i porti uz zvuke zvona i vatromet. Vikarni episkop Atanasije predvodio je u crkvi Svetog Save Božićno bdenje i paljenje badnjaka na platou ispred najvećeg beogradskog pravoslavnog hrama.

Čitanjem Božićne poslanice u srpskim pravoslavnim hramovima počelo je slavljenje Božića i širom Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

U subotu je u svim pravoslavnim hramovima u Nišu paljen badnjak, uz prisustvo velikog broja dece i građana koji su juče prisustvovali i prvoj svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je održao vladika niški Irinej u Sabornoj crkvi Sveti duhovi u Nišu.

Valjevci su Božić tradicionalno proslavili kod svojih domova u porodičnom krugu, dok je na Badnje veče u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice upriličeno paljenje badnjaka. Tradicionalno na najradosniji hrišćanski praznik, Fondacija „Treće dete" valjevskih industrijalaca Vidoja i Vladisava Vujića sa po 3.000 evra nagradila je osam majki koje su u periodu od Đurđevdana do Božića rodile treće dete, a jedna od majki je dobila 6.000 evra pošto je rodila blizance.

Juče većina domaćinstava aleksandrovačke i bruske opštine dočekivala svoje položajnike, koje su darivali vrednim poklonima, pečenicom, božićnim kolačem i obaveznim crvenim koncem, koji simbolizuje radost i sreću. Paljenju badnjaka ispred Saborne crkve u centru Leskovca prisustvovalo je preko hiljadu ljudi, a crkva Odžaklija bila je prepuna tokom kasnijeg bogosluženja i noćnog bdenja.

Najradosniji hrišćanski praznik svečano su proslavili pravoslavni vernici širom Vojvodine i u Novom Sadu.

Božić je svečano proslavljen i u Crnoj Gori, a mitropolija crnogorska-primorska organizovala je ispred Cetinjskog manastira tradicionalno nalaganje badnjaka, koje je naložio mitropolit Amfilohije. Badnjake su prve po tradiciji doneli predstavnici porodice Martinovića i Borilovića.

Izložba u Gračanici

Hristovo rođenje obeleženo je u manastiru Gračanica, paljenjem badnjaka u porti, služenjem liturgije i otvaranjem izložbe „Srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji". Vladika Artemije je u konacima manastira otvorio izložbu koja je priređena povodom predsedavanja Srbije Savetom Evrope. Ona je trebalo da bude otvorena 25. oktobra 2007. u Strazburu, ali do toga nije došlo zbog primedbi koje je na njen sadržaj izneo generalni sekretar SE Teri Dejvis. Dejvisu je zasmetalo to što je u sadržaj izložbe uvršten i deo srpske kulturne baštine koji je uništen od dolaska međunarodne misije na Kosovo.

Jelo i piće u prvom planu

Profesor Bogoslovskog fakuleta Radovan Bigović u autorskom tekstu objavljenom na sajtu SPC-a upozorio je da mnogi danas praznuju izvan hramova, u atraktivnim turističkim centrima, teretanama, bazenima, luksuznim restoranima i "običnim kafanama", uz neizbežnu "dobru čašicu" i zvuke muzike koja probija bubne opne, prenosi BBC na srpskom. "Mnogi jedva čekaju da se u crkvi završe 'popovske ceremonije' i da se pređe 'na glavno' - na jelo i piće", napisao je Bigović.

I sociolog Jovo Bakić ističe da se način proslave Božića značajno promenio poslednjih godina: "To nije blagdan onako kako bi trebalo po religijskome da bude, nego je dosita jedan praznik prežderavanja, pića, bežanja od svakodnevnih obaveza, što je negde i logično u jednoj atmosferi koja je dosta problematična, bremenita raznim teškoćama, da ljudi žele da sebi povremno daju malo oduška."

Sagovornik BBC-ja ističe da Srbi, iako religiozniji nego pre 20 ili 30 godina, nisu religiozni u pravom smislu te reči.

Iako malo njih veruje u zagrobni život i redovno ide u Crkvu, veliki procenat Srba reći će da su pravoslavci, ističe Bakić: "To je potraga za nacionalnim identitetom, to je želja da se nastavi sa verom otaca, iako ta vera neće imati mnogo zajedničkih crta sa tom nekadašnjom verom. Dakle, prvenstveno se radi o jednom uporištu nacionalnog identiteta, nacionalnog samopoimanja, a ne toliko o religioznosti."

Srbi u Prištini bez božićne liturgije

Pravoslavni Božić u Prištini gotovo da nije obeležen, a u jedinoj pravoslavnoj crkvi u tom gradu nije održana liturgija već su vernici tokom prepodneva samo palili sveće. Snežana Borzanović iz Prištine je, u ime pedesetak Srba iz tog grada, uputila zahtev crkvenim velikodostojnicima da se Božićna liturgija služi u crkvi Svetog Nikole u Prištini, jedinom hramu u koji mali broj preostalih Srba može da dođe na molitvu. Ona je Tanjugu rekla da je dobila odgovor da crkva nije osveštana posle martovskog pogroma 2004. godine i da zbog toga u njoj nije služena liturgija. Tako je i za najradosniji hrišćanski praznik ova crkva bezmalo ostala pusta, a vernici su tokom prepodneva dolazili u crkvu i palili sveće. Borzanovićeva je rekla da je za sve prištinske Srbe ovo najvažnija crkva i da ponovo zahtevaju da im se za velike praznike i nedeljom služi liturgija. "Došla sam u crkvu jer neću da dozvolim da crkva ostane prazna za Božić. Bila sam i juče i donela badnjak i sa setom dolazim u ovu crkvu jer se od martovskog pogroma u njoj ne služi liturgija", kazala je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.