Izvor: Blic, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslavili ih ćurani

Proslavili ih ćurani

JAGODINA - Grad ćurki, piva i svetskog putnika Jovanče Micića. Nije teško pogoditi da je reč o Jagodini. U komediji 'Put oko sveta za 80 dana', koju je Soja Jovanović režirala po tekstu Branislava Nušića, Jovanča na kraju kaže: 'Ceo svet obiđoh, al’ Jagodinu nigde ne nađoh. Ubuduće, i kad idem do Paraćina, dobro ću da razmislim.'

U grbu Jagodine dominira list jagode, kao simbol po kome je Jagodina dobila ime. Međutim, jagode >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su samo jedna od teorija o postanku imena tog grada. Druga romantičnija se vezuje za lepu krčmaricu Jagodu, koja je po danu gostila posetioce, a noću sa 40 razbojnika pljačkala karavane na Carigradskom drumu. Istoričari navode da se prvobitno ime grada Jagodna sreće u Bugarskoj u selu kod Sofije i u Galipolju kod Istanbula u Turskoj. Istoričari se slažu da ime Jagodna potiče od naziva planine između Podgorice i Skadra, gde izvire reka Belica. Istoimena reka protiče kroz Jagodinu, ali postoji i selo Jagodna u Bugarskoj, a deo Istanbula se i danas naziva Jagodina.

Ćurke su nezaobilazan detalj svake priče o Jagodine. U 19. i 20. veku ćurke su bile okosnica poljoprivredne proizvodnje, a solidna baza uslovila je 1902. godine formiranje mesne industrije 'Juhor', odakle se ćureće meso plasiralo širom Evrope. Pa od tada datira istinita priča da su jagodinske ćurke diktirale cenu mesa ove živine na Londonskoj berzi. Ona druga malo šaljivija kaže da je vozovima koji prolaze kroz Jagodinu bilo zabranjeno da se oglašavaju sirenom, jer su ćurke plašljive i kaliraju prilikom svakog stresa.

Jagodinski čiča, koji sa posebnim uživanjem ispija pivo na etiketi sa flaše jagodinskog piva, još jedan je od neizbrisivih simbola grada na Belici. Jagodinsko pivo, po recepturi čeških majstora, u drvenim burićima nekada je bilo izuzetno cenjeno u Srbiji.

Za šest vekova grad je nosio tri imena Jagodna, Jagodina i Svetozarevo. Sa dolaskom komunista na vlast Jagodina naprasno menja ime u Svetozarevo, po srpskom socijalisti Svetozaru Markoviću. Iz inata ili poštovanja tradicije, što je malo verovatno, ime Jagodina posle tog nasilnog akta poneli su mnogobrojni novoosnovani sportski klubovi i preduzeća. Stanovništvo je u gotovo svim situacijama izbegavalo da kaže da je iz Svetozareva, već su se uvek isticali da su iz Jagodine. Na referendumu 1992. ime grada se menja i ponovo nosi stari naziv Jagodina.

Sutra: Kikinda

Irena Ivković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.