Izvor: B92, 01.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslave i poruke povodom 1. maja

Savez Sindikata Srbije organizovao je centralnu proslavu 1. maja u Smederevu za koju je bilo najavljeno prisustvo "drzavnog vrha". Proslava je pocela prijemom predstavnika Sindikata Srbije i opstine Smederevo u ministarstvu unutrasnjih poslova. Gosti su u MUP-u odali postu izginulim policajcima i zrtvama proslogodisnje agresija NATO-a na SR Jugoslaviju. Slavlje je nastavljeno na izletistu Jugovo kraj Smedereva, na koje je oko 3.000 gradjana doslo organizovanim prevozom s bonom za sendvic, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jaje, pivo ili sok, prenosi Beta. Izvrsni odbor SO Smederevo odvojio je 10.500 dinara za kupovinu 300 bonova koji su podeljeni penzionerima, dok su zaposleni bonove za pivo i sendvic dobili od svojih organizacija. Na uranku je govorio predsednik Veca Saveza sindikata Srbije Tomislav Banovic. "Nas skup ima protestni i prkosni karakter; cilj i smisao mu je da izrazi nezadovoljstvo, ogorcenje i revolt zbog svega onoga sto odredjedni medjunarodni mocnici vec godinama cine prema nama - narodu i gradjanima Srbije, radnicima Srbije, clanovima sindikata i Saveza sindikata Srbije", rekao je, pored ostalog, Banovic. Posle toga je Sasa Laketic, "prvak Jugoslavije u guslanju", kako ga je najavio oficijelni spiker, izveo pesmu "Boze, sto nas bombarduje NATO". Proslava 1. maja nastavljena je do kasno popodne kulturno-umetnickim programom i nadmetanjima u bacanju potkovice, obaranju ruke, skoku u dalj i trci u dzakovima.

Savez samostalnih sindikata Crne Gore ocenio je da je borba za socijalnu pravdu i demokratiju nerazdvojni proces, od najveceg interesa za radnike. U Prvomajskom proglasu, koje je Vece SSS CG usvojilo na sednici u Podgorici, navodi se da je "za demokratiju i za socijalnu pravdu potreban sigurniji mir od onoga koji sada vlada". Predsednik SSS CG Danilo Popovic rekao je da se Vece crnogorske sindikalne organizacije sastalo danas da obelezi Prvi maj - medjunarodni praznik rada, a ne da ga proslavi. "Okupili smo se da opomenemo sve one koji su zaboravili radnike da su fabricke hale odavno zatvorene", rekao je Popovic, pozdravljajuci prisutne goste, crnogorskog premijera Filipa Vujanovica i ministre Vojina Djukanovica i Dragana Kujovica. Clanove sindikalnog Veca zatim je pozdravio crnogorski premijer, izrazavajuci uverenje da ce svaki naredni Prvi maj u Crnoj Gori biti docekan u boljim uslovima rada i zivota. Vujanovic je rekao da se nigde kao u Crnoj Gori nije steklo toliko ogranicavajucih faktora za razvoj, pri cemu je posebno pomenuo medjunarodne sankcije, blokadu od strane Srbije i politicke tenzije koje se, prema njegovim recima, takodje podsticu van Crne Gore. Sve to, uz pretnje miru, prema Vujanovicevim recima, ne dopustaju iole veci razmah za resavanje gorucih ekonomskih i socijalnih problema u Crnoj Gori.

Vise od 10.000 gradjana okupilo se u nedelju uvece u Kragujevcu na proslavi Prvog maja pod nazivom "Otporasi Srbije - ujedinite se" koja je, u organizaciji studentskog pokreta "Otpor", odrzana na glavnom gradskom trgu Kod krsta. Od proslave Prvog maja, u organizaciji drzavnog Samostalnog sindikata, koja je u isto vreme trebalo da se odrzi ispred nekoliko desetina metara udaljenog Doma samoupravljaca, izveden je samo vatromet koji su ucesnici "Otporovog" skupa propratili zvizducima i podizanjem pesnica. Proslavu "Otpora" pratili su delimicno i celnici lokalnog ogranka Socijalisticke partije Srbije. Oni su, predvodjeni ministrom u Vladi Srbije Slobodanom Tomovicem i clanom Glavnog odbora SPS Slavicom Djukic-Dejanovic, pod jakim obezbedjenjem policajaca u civilu, izasli iz Doma samoupravljaca i neposredno pre pocetka vatrometa dosli na plato ispred robne kuce. Skup na trgu ispred Skupstine opstine Kragujevac zavrsen je koncertom "Strajk benda", a proslava Praznika rada nastavljena je u tri sata posle ponoci rok koncertom u Sumaricama i prvomajskim urankom na kome je gradjanima deljen kacamak i caj.

Povodom 1. maja, ispred Savezne skupstine vencalo se oko stotinu parova iz cele Srbije. U prisustvu porodice i kumova, parovi su u glas rekli DA, a dok su se potpisivali pred maticarem, pevao im je Zarko Dancuo. Bacanje bidermajera izazvalo je malu guzvu medju svatovima, a ceremonija grupnog vencanja zavrsena je bacanjem novcica u fontanu na Trgu Nikole Pasica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.