Izvor: B92, 24.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava i protest u Novom Pazaru

Novi Pazar -- U Novom Pazaru danas održana svečana sednica skupštine opštine povodom dobijanja statusa grada uz istovremeni protest građana.

Predsednik opštine i lider Liste za Sandžak Sulejman Ugljanin rekao je na proslavi da, u Sandžaku i Novom Pazaru kao multinacionalnim sredinama, Bošnjaci i Srbi žive zajedno i da je to kraj u kojem je tolerancija deo tradicije.

"Pre dva veka Sandžak je bio mnogo značajniji od mnogih današnjih metropola u Evropi. Bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je to afirmativna sredina na putu od Istoka ka Zapadu, koja je kasnije zapostavljena. Srećni smo da živimo u regiji u kojoj se zajedno razvijaju različite kulture, nacije, vere i civilizacije", rekao je Ugljanin.

Svečanoj sednici lokalnog parlamenta prisustvovalo je više od 30 predstavnika opština i gradonačelnika u Srbiji.

Sednici su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, direktori osnovnih i srednjih škola, kao i veliki broj zvanica iz sandžačkih opština.

Svečanost će večeras biti završena koncertom sarajevske grupe Hari Mata Hari i vatrometom u centru grada.

Paralelno sa održavanjem ove sednice predstavnici nevladinih organizacija, sindikata i opozicionih partija okupljenih u okviru Pazarske inicijative za promene protestovali su zbog lošeg stanja u gradu.

Nekoliko stotina učesnika protesta skandiralo je "Suljo, lopove", obraćajući se tako predsedniku opštine Sulejmanu Ugljaninu, a nosili su i transparente na kojima je pisalo "Selo gori a babo se češlja", "Samo jedite mi vas gledamo".

Tokom protesta umalo je došlo do sukoba, kada je jedna grupa krenula prema novinaru i kamermanu Regionalne televizije, koju kontroliše predsednik opštine Sulejman Ugljanin.

Policija je kordonom razdvojila dve grupe, a učesnici protesta koji je održan pod nazivom "Uklonimo smeće iz Novog Pazara", udaljili su se par stotina metara od zgrade opštine.

Koordinatorka nevladine organizacije Urban in Aida Ćorović rekla je agenciji Beta da je protest organizovan kako bi se opštinskim vlastima ukazalo na "ogromno nezadovoljstvo građana".

Prema njenim rečima, povod za protest je to što radnici preduzeća Čistoća mesecima nisu primali plate, a grad je "užasno prljav".

U Novom Pazaru juče je okončan štrajk radnika Čistoće dogovorom o isplati dve zaostale plate zaposlenima koji 12 dana nisu iznosili smeće.

Protest Pazarske inicijative za promene i svečana sednica lokalnog parlamenta Novi Pazar zakazani su pre nekoliko dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.