Proslava Oluje u Kninu

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava "Oluje" u Kninu

Podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi, otkrivanjem spomenika prvom predsedniku Hrvatske Franje Tuđmana i preletom MIG-ova, u Kninu je počela centralna manifestacija povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 20. godišnjice akcije "Oluja".
Svečlanosti u Kninu prisustvovali su najviši državni zvaničnici - predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović, predsednik Sabora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Josip Leko, ministri u Vladi, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, predstavnici vojnog vrha, i brojni generali učesnici "Oluje", među njima i Ante Gotovina, prenosi Beta.

Predsednica Hrvatske i sin Franje Tuđmana, Miroslav, otkrili su spomenik prvom hrvatskom predsedniku, a s kninske tvrđave pušteni su i beli golubovi.
Potom je nastupila aerogrupa "Krila Oluje" koja je na nebu iznad Knina izvela program.
Premijer Milanović i predsednik Sabora, u pratnji zamenika načelnika Glavnog štaba Dragutina Repinca i direktora policije Vlade Dominića, položili su jutros vence ispred spomenika Hrvatske pobede "Oluja 95".
Predsednica Hrvatske i predsednik Sabora  prisustvovali su svečanoj misi za poginule, umrle i nestale branitelje u Domovinskom ratu, a tome je prethodio zajednički mimohod ulicama grada Knina do nove kninske crkve.

Celodnevna svečanost u Kninu predviđa i susrete,  sportski i zabavni program. Uveče je najavljen koncert na kojem će nastupiti kontroverzni pevač Marko Perković Tompson, na čijim je nastupima ranijih godina bila vidljiva ustaška ikonografija. Njegov nastup dogovorila je gradska uprava Knina.
Zbog nesaglasnosti oko mesta i načina proslave, Dan pobede i domovinske zahvalnosti i 20. godišnjica "Oluje" ove godine slavi se dva dana.
Uz vojnu paradu juče u Zagrebu, danas se godišnjica nizom manifestacija tradicionalno slavi i u Kninu.
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović sinoć su izrazili žaljenje za svim žrtvama rata i poručili da je vojno-policijska akcija Oluja bila opravdana i oslobodilačka operacija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska u Kninu slavi "Oluju"

Izvor: RTS, 05.Avg.2015

Podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, otkrivanjem spomenika prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu, preletom "migova" i svečanom misom, u Kninu je održana centralna manifestacija povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 20-godišnjice akcije "Oluja". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.