Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2011, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava 85. rođendana Fidela Kastra

HAVANA -

Kuba je u utorak počela da slavi današnji 85. rođendan Fidela Kastra organizacijom koncerata, baletskih predstava i izložbi, a sinoć je održan gala koncert "Pesma lojalnosti" u pozorištu Karl Marks u Havani uz prisustvo 5.000 ljudi, ali bez Fidela.

Fidel Kastro je vodio Kubu 50 godina, a 2006. je zbog zdravstenih problema vlast prepustio svom mlađem bratu Raulu.

Iako se povukao sa vlasti, on i dalje igra važnu ulogu na Kubi i stalni je konsultant >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svom bratu, napominje AFP.

Fidel Kastro se veoma retko pojavljuje u javnosti i vreme provodi pišući knjige i novinske kolumne o raznim međunarodnim pitanjima.

Na pitanje šta će se desiti posle njegove smrti, posmatrači se u odgovoru slažu samo oko jedne stvari - da će biti "istorijska sahrana", prenosi AFP.

Rođen 13. avgusta 1926. od oca Španca i majke Kubanke, Fidel Kastro je postao heroj kubanske revolucije kada je 1959. godine zbačen sa vlasti Fulgensio Batista.

Fidela, komunističku ikonu u jeku hladnog rata, antiameričkog i antiimperijalističkog lidera, pristalice smatraju velikim revolucionarom, a kritičari nemilosrdnim diktatorom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.