Prosečne zarade u Srbiji manje za 1,6 odsto,zbog inflacije od 15 odsto (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2023, 12:29

Prosečne zarade u Srbiji manje za 1,6 odsto,zbog inflacije od 15 odsto (AUDIO)

Prosečna neto zarada obračunata za novembar prošle godine iznosila je 78.326 dinara i bila je za 13,3 odsto veća nego u istom mesecu 2021-e. Uračunamo li inflaciju, prosečna isplata je bila za 1,6 odsto tanja. O koga se statistika procentualno i više ogrešila, a ko je zaradio više od 15-odstotne inflacije? 

Na ovu temu, za Radio Novi Sad govorili su ekonomista Ivan Nikolić i direktori trgovinskog lanca "Gomeks":

Zarade u delatnosti pripremanja i posluživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hrane i pića, u preradi drveta i u proizvodnji odevnih predmeta sa više od 30 odsto zaostatka za republičkim prosekom, neslavni su rekorderi na rang listi zvanične statistike. Zarade onih najbolje plaćenih, u IT sektoru, u novembru su za tri puta bile veće od republičkog proseka. Na različit tempo rasta zarada po sektorima, jako mnogo je uticao i odnos tražnje za radnom snagom i skromna ponuda određenih stručnih profila, objašnjava ekonomista i urednik časopisa "Makorekonomske analize i trendovi" Ivan Nikolić.

Jaz između najviših i najnižih zarada produbljuje se, kako u sektorima, tako i kada je reč o lokalnim samoupravama, primećuje urednik časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ Ivan Nikolić.

Visokoproduktivni i profitabilan IT sektor doneo je, dakle, Novom Sadu i pristojan realni rast zarada. Nije ga narušio ni, po zaradama bezmalo četiri puta skromniji, sektor trgovine. Direktor trgovinskog lanca „Gomeks“ u Zrenjaninu Goran Kovačević napominje da skromne zarade zaposlenih u trgovini nikako nisu srpski specijalitet.

A kakvi su izgledi da zarade u 2023-oj budu realno veće, ako ne u svim ono barem u većini sektora. Nominalno gledano, od Nove godine je minimalna cena rada povećana za 14,3 odsto na 230 dinara po času. Povećane su i zarade u javnom sektoru za 12,5 odsto. Rast zarada, ocenjuje ekonomista Ivan Nikolić, neće uticati na inflaciju. Uticaj na pojedine delove ekonomije neće izostati. Među njiima i na trgovinu, objašnjava Goran Kovačević.

I koliko se država i poslodavci trudili da povećaju zarade, one u pravilu gube trku s inflacijom. Stoga je ključ priče o realnom rastu zarada u uspešnosti države da inflaciju svede u ciljane okvire od tri odsto, plus minus jedan i po odsto. Nikolić veruje da to može da se dogodi u prvoj polovini 2024. godine.

Ceo razgovor sa našim sagovornicima, možete čuti u audio zapisu:

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.