Proradio vulkan u Rusiji: Pepeo prekrio sela – objavljeno upozorenje VIDEO

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 12:07

Proradio vulkan u Rusiji: Pepeo prekrio sela – objavljeno upozorenje VIDEO

Moskva -- Jedan od najaktivnijih vulkana u Rusiji, Šiveluč, izbacio je jutros pepeo visoko u nebo i prekrio je okolna sela.

Nakon toga je objavljeno upozorenje za avionski saobraćaj iznad poluostrva Kamčatka.

Ogranak ruske Akademije nauka za geofiziku u području Kamčatke saopštio je da je erupcija Šiveluča registrovana neposredno nakon ponoći i da je šest časova kasnije izbačen oblak pepela iznad oblasti široke oko 108.000 metara kvadratnih.

Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vulkana ističe lava koja topi sneg, zbog čega je objavljeno upozorenje na blatna klizišta duž obližnjeg auto-puta dok su sela prekrivena pepelom debljine 8,6 centimetara, što je najviše za proteklih šezdesetak godina.

"Pepeo je izbačen i do visine od 20 kilometara i oblak se kreće ka zapadu. Velika količina pepela pala je na obližnja sela", rekao je direktor ogranka Akademije za Kamčatku Danilo Čebrov, dodajući da će najverovatnije doći do smirivanja vulkana, ali da ne može biti isključeno izbacivanje većih oblaka pepela, dok lava ne bi trebala da stigne do sela.

Tim za reagovanje na erupcije vulkana na Kamčatki (KVERT) objavio je crveno upozorenje za vazdušni saobraćaj i navodi da: "Trenutna aktivnost može da utiče na avione na međunarodnim linijama i nižim visinama".

Zvaničnik iz regiona Ust-Kamčatski Oleg Bondarenko istakao je da su zbog erupcije pojedine škole zatvorene i da je meštanima naređeno da ostanu u kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.