Propevao napadač iz Istanbula: Rekli mi da napadnem trg

Izvor: B92, 18.Jan.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Propevao" napadač iz Istanbula: Rekli mi da napadnem trg

Istanbul -- Uzbekistanac Abulkadir Mašaripov koji je u novogodišnjoj noći izveo napad u noćnom klubu u Istanbulu kaže da je prvobitno meta napada bila potpuno drugačija.

Turski “Hurijet” objavio je u današnjem broju deo saslušanja Mašaripova u policiji.

Kako navode, priznao je da je naredbe primao direktno iz Sirije, ali da je prvobitni plan napada za Novu godinu bio potpuno drugačiji.

Naredba iz Rake je glasila – napadni trg Taksim.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
“Stigao sam na Taksim nešto prije ponoći, ali obezbeđenje je bilo preveliko. Jednostavno, bilo je nemoguće tamo napasti”, rekao je Mašaripov.

Nije znao šta će, ali onda je stigao novi poziv iz Sirije.

“Dobio sam naredbu da pronađem novu metu. Seo sam u taksi oko 22 sata i vozikao se po obali Bosfora. Vidio sam klub Reina i odmah mi se činilo da to nije loša meta. Osiguranje je bilo tanko...”

Osumnjičeni Abulkadir Mašaripov iz Uzbekistana uhapšen je u ponedeljak u akciji u istanbulskom predgrađu Esenjurt, u kući svog prijatelja iz Kirgizije.

Mediji su javili da su u akciji uhapšeni i jedan državljanin Kirgizije i tri žene, iz Somalije, Senegala i Egipta. Četvorogodišnji sin osumnjičenog je pod zaštitnim nadzorom.

U noćnom klubu Reina u Istanbulu tokom proslave Nove godine je ubijeno 39 ljudi, a oko 50 ranjeno.

Tada je potvrđeno da je Mašaripov Uzbekistanac, da mu je ratno ime Abu Mohamed Horasani Abdulkavi i da je vojnu obuku stekao u Avganistanu, prenose turski mediji.

Prema podacima policije, otisci njegovih prstiju poklapaju se sa dokazima prikupljenim na mestu zločina.

Kako se navodi, Mašaripo je dobro obrazovan i govori četiri jezika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.