Propao pokušaj ulaska u Hrvatsku

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao pokušaj ulaska u Hrvatsku

Grupa migranata koja je pre dva dana pokušala da probije policijsku barikadu na granici Srbije i Hrvatske vraćena je vozovima za Beograd. Oko 130, uglavnom mlađih muškaraca iz Avganistana i Pakistana peške su došli od Beograda do Šida, gde su na železničkoj stanici proveli noć. Oni su pokušali bezuspešno preko njiva da uđu u Hrvatsku.

Kako je naveo pomoćnik komesara za izbeglice Ivan Gerginov, reč je o ekonomskim migrantima koji su vreme provodili po beogradskim parkovima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Migranti su istakli da su odustali od pokušaja da uđu u Hrvatsku jer ne žele sukobe, već im je cilj da prenesu poruku drugim zemljama da ne žele da ostanu "zatočeni" u Srbiji.

Tokom boravka migranata na granici sa Hrvatskom, niko im nije donosio vodu ili hranu, jer je cilj bio da oni prihvate ponudu i odu u neki od centara. Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila ovakav potez migranata ocenjuje kao ogledalo kompleksnosti situacije.

- Iz pokušaja migranata da preko njiva uđu u Hrvatsku jasno vidimo koliko su očajni. Ova izbeglička kriza je postala hronična za nas - kaže za "Vesti" Đurović i dodaje:

- Migranti se plaše da će ako odu u kampove biti zatvoreni, deportovani, a nailaze često i na loš odnos uprave prema njima. Uslovi u kampovima nisu dobri. To je ono što ja vidim na terenu.

Đurović je istakao da su u centrima za migrante higijenski uslovi loši.

- To je dovelo do pojave šuge i vaši. U nekim centrima nema tople vode, ćebad se ne peru, nema osnovne higijene. Ljudi peru veš bez deterdženta, nedostaje im odeća, ne dobijaju hranu, centri se uopšte ne čiste - kaže Đurović.

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović ocenio je da se zemlja prema migrantima odnosi na najbolji mogući način, ali da ne može da se dozvoli da blokiraju auto-puteve i granične prelaze.

- Ne možemo dozvoliti da zbog migranata naši građani postanu taoci - objasnio je Stefanović. On objašnjava da je Srbija primila migrante i obezbedila im sve uslove, ali da ih ona ne može pustiti u drugu zemlju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.