Propao eksperiment s garantovanom platom za nezaposlene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2019, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao eksperiment s garantovanom platom za nezaposlene

Finska vlada objavila je danas prve rezultate dvogodišnjeg eksperimenta s garantovanom platom za nezaposlene, završenog pre mesec dana, koji je, suprotno očekivanjima, pokazao da to nije motivisalo korisnike da rade i tako zarađuju više.

Tokom ovog ogleda, 2.000 nezaposlenih Finaca postali su prvi Evropljanin koji su uživali garantovani lični dohodak, primajući svakog meseca ček od države, bez obzira da li su našli posao ili sedeli kod kuće, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ovim eksperimentom Finska je testirala jednu od alternativa za obnavljanje modela socijalne zaštite, što je krupan problem za koji se očekuje da bude rešen nakon parlamentarnih izbora u aprilu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eksperiment propao: Garantovani dohodak bez efekta

Izvor: B92, 08.Feb.2019

Helsinki -- Finska vlada objavila je prve rezultate dvogodišnjeg eksperimenta s garantovanom platom za nezaposlene, završenog pre mesec dana...Eksperiment je, suprotno očekivanjima, pokazao da to nije motivisalo korisnike da rade i tako zarađuju više...Tokom ovog ogleda, 2.000 nezaposlenih Finaca...

Nastavak na B92...

Finska pala na ispitu iz nezaposlenosti

Izvor: RTS, 08.Feb.2019

Suprotno očekivanjima, finski eksperiment da smanje nezaposlenost nije uspeo. Vlada je tokom dve godine isplaćivala 560 evra osnovnog dodatka, ali to nije podstaklo one bez posla da više rade i zarađuju. Ipak, korisnici priznaju da su bili srećniji. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.