Izvor: Politika, 28.Dec.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propadanje galantno utrošenih miliona

Rekonstruisan pre dve godine iz temelja, za šta je utrošeno više od milijardu dinara, fudbalski stadion u niškom Čairu stavljen je pod ključ zbog brojnih propusta u izgradnji

Niš – Decenijama se Niš borio da dobije moderan sportski objekat. I uspeo je – pre dve godine, kad je završena velika rekonstrukcija većeg dela fudbalskog stadiona u Čairu. Međutim, početkom ove zime niški hram fudbala preživljava teške muke – rešenjem organa za bezbednost srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nacionalnog fudbalskog saveza zatvorena je istočna tribina stadiona. Velelepni sportski objekat,koji je trebalo da bude poprište i vrhunskih sportskih događaja i priredbi, uz učešće fudbalske reprezentacije Srbije, danas je pod katancem…

Korišćenje istočne tribinenije dozvoljeno i sve do otklanjanja propusta niko neće moći da uđe na stadion. Zbog ugrožene bezbednosti posetilaca, ulaz je najstrože zabranjen za sve, osim za građevinske i radnike drugih struka koji će raditi na sanaciji novog objekta.

Ovo rešenje nadležnih takmičarskih organa malo je koga iznenadilo. Čak se može reći da je imalo i neku vrstu predigre krajem novembra. Tada je, posle jedne prvenstvene utakmice najbolje lige u fudbalu, komisija za takmičenje privremeno suspendovala niški stadion zbog toga što su sportisti ekipe domaćina i njihovi gosti posle meča morali na tuširanje, kupanje i presvlačenje u drugi objekat – u dvoranu „Čair”. Bojleri su bili isključeni kako neko ne bi stradao od strujnog udara zbog prokišnjavanja i vlage koja je ugrožavala elektroinstalacije. Samo su sijalice ispod tribine, uz rizik, bile uključene.

Rešenje o stavljanja katanca na ulazna vrata stadiona doneto je i zbog još nekih propusta: osim svlačionica i kupatila, ispod tribina nije bezbedno ni u ekonomatu kluba, ni u trenerskim kancelarijama, zdravstvenom i pres centru…

Takmičarska ekipa i fudbaleri Radničkog trenutno su na zimskom odmoru. To donekle amortizuje ceo problem, ali do početka priprema za prolećnu sezonu i klub i grad moraće mnogo ozbiljnije i temeljnije da pristupe rešavanju problema sa Gradskim stadionom. U najboljem niškom fudbalskom kolektivu kažu da imaju izuzetnu podršku i pomoć gradonačelnika dr Zorana Perišića i gradskog većnika Milana Pešića, kako bi problem što pre i na pravi način bio rešen.

Zajednički se traži hitna i potpuna sanacija svih propusta kako bi se adaptirani objekat kasnije, i uz sve dozvole i odobrenja, ponovo bez straha koristio i kako bi se na njemu stvorili vrhunski uslovi za koje su inače potrošene ogromne pare. I neće se dozvoliti da se novi stadion samo krpi do neke nove nevolje. A opravdanje, koje se sve češće poteže – da nije postavljen krov na stadionu i da zbog toga sa tribina voda curi na sve strane „ne pije vodu”, jer se onda otvara nova dilema: zašto je nezavršen objekat predat na upotrebu.

Postavlja se pitanje kako je to i po kom projektu urađena skupa rekonstrukcija u koju je uloženo i galantno utrošeno oko deset miliona evra, odnosno više od milijardu dinara, kada je posle svake kiše na niškom stadionu potop i kada ispod tribina na svakom koraku postoji opasnost da neko nastrada. I kada se posle svakog nevremena otvaraju novi problemi i nove rupe kroz koje cure i propadaju milioni.

Toma Todorović

objavljeno: 29.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.