Pronađeni ostaci najveće zmije koja je ikad živela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni ostaci najveće zmije koja je ikad živela

VAŠINGTON - Bio je to najveći titan među zmijama svih doba, čudovište veliko kao Tiranosaurus reks , koje je jelo krokodile i lovilo u sparnim južnoameričkim šumama pošto su dinosaurusi nestali sa zemlje.

Zmija dugačka najmanje 13 metara,teška 1.140 kilograma

Međunarodni tim naučnika objavio je da je u severnom delu Kolumbije pronašao fosilne ostatke najveće poznate zmije. Nazvane je Titanoboa kerehonensis , što znači titanska zmija iz Kerehona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otvorenog rudnika uglja u kome je fosil pronađen.

Titanoboa bila je dugačka najmanje 13 metara, težila je 1.140 kilograma, a njeno ogromno telo bilo je široko najmanje metar, objavili su naučnici.

Živela je pre 58 do 60 miliona godina, kada se životinjsko carstvo Zemlje oporavljalo od masovnog istrebljenja koje je uništilo dinosauruse i mnoga druga stvorenja pošto je pao asteroid blizu obale meksičke države Jukatan pre 65 miliona godina. Tada je možda bila najveći kopneni kičmenjak na Zemlji.

"Zmija je toliko velika da vam se zavrti u glavi", rekao je paleontolog Džejson Hed sa Univerziteta Toronto Misisauga, jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju.

Paleontolog Džonatan Blok sa Univerziteta Floride i prirodnjačkog muzeja te države izneo je poređenje koliko je velika bila ta zmija.

"Kada ljudi pomisle na Tiranosaurus reksa i koliko je on bio velik, onda neka znaju da je ovo taj red veličina, u terminima dužine i kalibra gigantskog", objasnio je Blok.

Hrana: krokodili, velike ribe i kornjače

Titanoboa bila je najveći stanovnik vrele, guste tropske kišne šume i verovatno je lovila tadašnje oblike krokodila, velike ribe i velike slatkovodne kornjače.

Nije bila otrovna i verovatno je vodila život sličan današnjim rečnim anakondama, obmotavajući se oko nesrećnog plena.

"Ova stvar je jela krokodile, hvatala ih je i jela u vodi. Bili su to loši dani za korokodile", rekao je Hed.

Tadašnji ekosistem bio je sličan onom u današnjim kišnim šumama Amazona, samo što je bilo toplije. Istraživači su procenili da je zmiji te dužine bila potrebna godišnja prosečna temperatura u ekvatorijalnoj Južnoj Americi od 30 stepeni celzijusa do 34 stepena.

Od sadašnjih zmija najbliži srodnik Titanoboe je boa konstriktor, samo što je ova prva bila velika kao školski autobus.

Naučnici su pronašli fosilne pršljenove i rebra, ali ne i lobanju ili zube, od 28 različitih primeraka. Oni ocenjuju da je najduža Titanoboa mogla biti dugačka 15 i više metara. Ova zmija prvi put se pojavila pre 99 miliona godina.

Prethodna najveća poznata zmija bila je Gigantopis , koja je živela u Egiptu pre oko 39 miliona godina. Ona je bila dugačka najmanje 10 metara. Najduža današnja zmija je vrsta pitona Piton retikulatus , dugačka oko devet metara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.