Pronađeni klinovi s Isusovog krsta?

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 13.Apr.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni klinovi s Isusovog krsta?

Novi film Simhe Jakobovicija "Klinovi s krsta" izazvao je žučnu debatu još prije premijere, jer se u njemu tvrdi da su dva klina kojima je Isus razapet otkriveni u 2.000 godina staroj grobnici u Jerusalimu. Jakobovici je već podstakao veliku raspravu svojim prethodnim filmom, u kome navodi da je pronađen izgubljeni Isusov grob,a sada ističe da se ovo najnovije otkriće razlikuje od drugih zbog istorijskog i arheloškog konteksta, prenose izraelski mediji.
"Ono što donosimo svijetu >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << je najbolji arheološki argument da su dva klina s raspeća Isusa nađena," rekao je Jakobovici u intervjuu za Rojters ali je izgleda ipak ostavio mjesta za sumnju dodavši: "Da li znam stoprocentno da su pravi? Ne znam".

Film počinje obilaskom drevnog groba u Jerusalimu 1990. godine, za koji mnogi tvrde da je mjesto na kome je sahranjen visoki jevrejski sveštenik Josif Kajafa. On je, po Novom zavjetu, predsjedavao suđenjem Isusu. Grobnica je uz mnoge kosturnice otkrivena za vrijeme građevinskih radova na brdu nekoliko kilometara južno od jerusalimskog starog grada.

Dva gvozdena klina nađena su u grobnici, jedan na zemlji, a jedan u kosturnici i u filmu se navodi da su misteriozno nestala ubrzo poslije obilaska. Jakobovici im je ušao u trag u jednog laboratoriji u Tel Avivu kod antropologa esksperta za drevne kosti. Ako su to zaista isti klinovi, zarđali i povijeni na krajevima, postavlja se pitanje kako su nestali, a jasan odgovor na to nije dat u filmu.

Jakobovici pokazuje zašto su mogli biti korišćeni za razapinjanje, što je bila uobičajena praksa prije dvije hiljade godina. "Ako gledate čitavu priču, istorijski, tekstualno, arheološki, sve izgleda ukazuje da su dva klina korišćena za razapinjanje," rekao je on, istakavši da je visoki svještenik bio povezan za Isusovim razapinjanjem, što navodi na zaključak da su baš to ta dva klina.

Izraelska uprava za antikvitete je istakla da nikada nije dokazano da u pomenutoj grobnici na brdu sahranjen taj visoki svještenik i da je uobičajano da se klinovi nađu na takvim mjestima. "Nema sumnje da je talentovani režiser Simha Jakobici napravio inreresantan film sa stvarnim arheološskim otkrićem u centru ali intepreptacija predstavljena u njemu nema osnove u arheološkim otkrićima i proučavanjima," navela je uprava.

Većina eskperata i naučnika koje je Rojters kontaktirao odbacili su Jakoboviceve tvrdnje, označivši ih dubioznim štosom šmišljenim da se privuče medijske pažnja.
 
Izvor:RS Planeta

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Povezane vesti

Pronađeni ekseri sa Isusovog krsta

Izvor: Glas javnosti, 14.Apr.2011, 07:06

JERUSALIM - Arheolog izraelsko-kanadskog porekla Simča Jakobovici, tvrdi da je pronašao ostatke eksera koji su se koristili pre 2000 godina za razapinjenje Isusa Hrista na krst...Jakobovici tvrdi da je ostatke eksera pronašao u pećini Armon Hanatciv blizu Jerusalima. Zarđali ostaci eksera su dobro...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.