Pronadjena olupina broda Endjurans istraživača Šakltona potopljenog 1915. kod Antkarktika (VIDEO)

Izvor: Beta, 09.Mar.2022, 13:45

Pronadjena olupina broda Endjurans istraživača Šakltona potopljenog 1915. kod Antkarktika (VIDEO)

Olupina broda Endjurans (Endurance) britanskog istraživača Ernesta Šakltona (Shackleton) koji je teško oštećen ledom i potonuo 1915. kod Antarktika, pronadjena je u Vedelovom moru na dubini od 3.000 metara, objavili su danas istraživači."Vrlo smo uzbudjeni što smo lokalizovali i snimili slike Endjuransa", rekao je Mensun Baund, direktor izstraživačke misije koju je organizovala fondacija Folklands Maritajm Heritidž Trast (Falklands Maritime Hritage Trust)."To je daleko najlepša drvena olupina koju sam ikad video. Stoji uspravno, vrlo ponosno na dnu mora, netaknuta u fantastično očuvanom stanju", dodao je istraživač i rekao da može da se pročita čak i ime broda.Ostaci broda otkriveni su na oko šest kilometara od mesta njegovog potapanja, naveli su istraživači.Ekspedicija za potragu koja broji oko 100 ljudi napustila je Kejptaun 5. februara na južnoafričkom ledolomcu, nadajući se da će naći olupinu pre kraja leta u toj oblasti.Endjurans je napustio britansko ostrvo Južna Džordjija u Južnom Atlantiku krajem 1914. na ekspediciju predvodjenu Šakltonom, u prvom pokušaju prelaska Antarktika od Vedelovog mora do Rosovog mora preko Južnog pola. Šaklton je krenuo u ekspediciju sa timom od 27 ljudi.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađena olupina broda nestao pre više od sto godina FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 09.Mar.2022

Na dubini od 3000 metara ispod antarktičkog leda pronađena je olupina slavnog broda Endjurans (Endurance), potonulog pre više od sto godina...Na njemu je plovio jedan od najvećih svetskih istraživača sir Ernest Šaklton, objavila je ekspedicija koja je krenula u potragu za njim...Olupina broda,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.