Pronađena najmanja žaba na svetu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jan.2012, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena najmanja žaba na svetu

Žaba pronađena na Papui Novoj Gvineji mogla bi biti najmanja žaba na svetu, objavili su danas svetski mediji.

Žaba paedophryne amauensis velika je sedam milimetara i mogla bi biti najmanji kičmenjak na svetu. Istraživači su pronašli i njenog nešto većeg rođaka paedophryne swiftoruma. Naučnici smatraju da je njena veličina povezana sa staništem - šumskim tlom pokrivenim lišćem.

Žabu je bilo teško naći - ne samo zbog veličine već i zbog boje koja joj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << omogućava da se uklopi u okolinu, i zbog glasa koji podseća na zvuke koje proizvode insekti.

Vođa istraživačkog tima Kris Ostin rekao je da je njegova ekipa noću u šumi snimala glasove žaba i da su, naišavši na nepoznati zvuk, želeli da saznaju odakle on dolazi. Ubrzo su utvrdili da on dopire sa šumskog tla.

"Bila je noć, a i ti stvorovi su neverovatno sitni tako da smo posle nekoliko pokušaja jednostavno krenuli da rukama skupljamo opalo lišće i trpamo ga u plastične kese. Onda smo videli te neverovatno male žabe kako skaču u njima", rekao je Ostin za Bi-Bi-Si (BBC).

Rod Paedophryne otkriven je relativno skoro. Čini ga veći broj vrsta malih žaba koje naseljavaju različite oblasti istočnih šuma Papue Nove Gvineje. Istraživači smatraju da se žabe hrane insektima koji su manji od onih koje jedu ostale žabe, i da je moguće da su i one same plen manjim kičmenjacima koji inače ne love žabe. Moguće je da ih, među ostalima, love i škorpije.

Za najmanje žabe na svetu do sada su smatrane brazilska "zlatna žaba" (braćycephalus didactylus) i njen nešto veći kubanski rođak monte iberia eleuth. Obe su nešto manje od jednog centimetra. Za najmanje kičmenjake do sada su smatrane pojedine vrste riba.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.