Pronađen porcelan dinastije Ming

Izvor: RTS, 17.Jun.2011, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen porcelan dinastije Ming

Na olupini broda potonulog u 16. veku kod indonežanskog ostrva Java, pronađena velika količina kineskog porcelana, vrednog 70 miliona dolara. To je najveći tovar porcelana dinastije Ming koji je ikada pronađen.

Ogromna količina kineskog porcelana iz doba dinastije Ming, vredna 70 miliona dolara, pronađena je na olupini broda potonulog u 16. veku kod indonežanskog ostrva Java, saopštila je portugalska organizacija Arkeonautas Vorldvajd (AVV), zadužena za izvlačenje istorijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << blaga.

AVV i njen indonežanski partner "RM Diskaveri" istakli su da je izviđačka arheološka operacija potvrdila postojanje "najvećeg potonulog tovara porcelana Ming koji je dosad pronađen".

Procenjuje se da olupina, koja je pod stalnim nadzorom kako bi se sprečile krađe, sadrži blizu 700.000 komada porcelana.

"Kineski trgovački brod iz doba cara Vanlija potonuo je oko 1580. godine na dubinu od 50 metara i oko 150 kilometara od indonežanske obale", navodi se u saopštenju AVV-a, prenosi agencija AFP.

Olupinu su sredinom 2009. godine pronašli ribari, a indonežanska vlada je AVV-u i "RM Diskaveriju" poverila operaciju izvlačenja istorijskog tovara koja bi trebalo da počne narednih meseci.

AVV je dosad otkrio više od 300 olupina u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porculan od 70 miliona dolara otkriven na dnu mora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2011

DŽAKARTA -..Ogromna količina kineskog porcelana iz doba dinastije Ming, vredna 70 miliona dolara, pronađena je u olupini broda potonulog u XVI veku u visini indonežanskog ostrva Java, saopštila je portugalska organizacija Arkeonautas Vorldvajd (AWW), zadužena za izvlačenje istorijskog blaga...AWW...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Porcelan vredan 70 miliona dolara ležao na dnu mora

Izvor: Radio 021, 17.Jun.2011

Ogromna količina kineskog porcelana iz doba dinastije Ming, vredna 70 miliona dolara, pronađena je u olupini broda potonulog u XVI veku u visini indonežanskog ostrva Java, saopštila je portugalska organizacija Arkeonautas Vorldvajd (AWW), zadužena za izvlačenje istorijskog blaga.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.