Pronađen lek za šopingholičarke

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2012, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen lek za šopingholičarke

Tableta koja je prvobitno bila namenjena za lečenje Alchajmerove bolesti mogla bi da pomogne kompulzivnim kupcima da se reše svoje navike. Šopingholičari koji su koristili ove tablete mnogo manje vremena su provodili u kupovini i smanjili su količinu novca koju troše prilikom impulsivne kupovine.

Psihijatri već godinama pokušavaju da pronađu adekvatnu terapiju za kompulzivne kupce. Četiri od pet osoba koje pate od ove manije su žene, a njihov problem je što kupuju stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koje im ne trebaju i koje ne mogu sebi priuštiti.

Psihijatri su testirali lek koji se zove Memantin i koji se obično propisuje za sprečavanje pogoršanja stanja kod osoba koje boluju od Alchajmera. Posle osam nedelja korišćenja leka, šopingholičari su smanjili vreme koje provode u kupovini i količinu novca koji troše. Simptomi impulsivne kupovine su upola smanjeni kod ovih osoba.

"Znatno je smanjen broj sati koje su provodili u kupovini i količina novca, koji su trošili prilikom kupovine. Negativnih propratnih pojava nije bilo", izjavio je tim psihijatara sa Univerziteta u Minesoti.

Prema nekim istraživanjima, od kompulzivne kupovine pati 5,8 posto odraslih osoba. "Ti ljudi postanu zavisnici kupovine i to preuzme kontrolu nad njihovim životima. Zbog toga mi moramo da promenimo hemijske sastave u njihovom mozgu kako bismo im mogli pomoći", rejkla je Sesilija D'Felis, klinički psiholog.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.