Pronađen jedan od najvećih dijamanata

Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen jedan od najvećih dijamanata

Nebrušeni dijamant od 478 karata, 20. na listi najvećih dijamanata sveta, pronađen je u rudniku Leceng u afričkoj državi Lesoto, saopštila je proteklog vikenda kompanija Džem dajmonds.



Od dragulja najčistije bele boje koji još nije dobio ime, mogao bi da bude napravljen jedan od najvećih brušenih dijamanata sveta, navodi kompanija koja je, zajedno sa Lesotom, vlasnica rudnika Leceng.

„Preliminarna analiza ovog izuzetnog dijamanta pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da će od njega nastati obrađeni dragi kamen najkvalitetnije boje i čistoće koja će obarati rekorde”, rekao je generalni direktor Džem dajmondsa Kliford Elfik.

Dijamant, otkriven 8. septembra, ipak je znatno manji od čuvenog Kalinana - najvećeg ikada pronađenog nebrušenog dijamanta.

Kalinan je 1905. godine otkriven u Južnoj Africi. Od njega je napravljeno nekoliko dragulja, a jedan od njih, koji ima 530 karata, poseduje britanska kraljica Elizabeta Druga.

Najveći brušeni dijamant sveta je Zlatni jubilej, od 546 karata, koji se nalazi na kruni tajlandskog kralja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Africi iskopan ogroman dijamant

Izvor: RTS, 22.Sep.2008

Nebrušeni dijamant od 478 karata, 20. na listi najvećih dijamanata sveta, pronađen je u rudniku "Leceng" u afričkoj državi Lesoto, saopštila je proteklog vikenda kompanija “Gem Diamonds". .Od dragulja najčistije bele boje koji još nije dobio ime,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.