Promocija SEPA projekta u Vladi Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2010, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija SEPA projekta u Vladi Vojvodine

NOVI SAD - Danas je u Vladi Vojvodine održana koferencija za novinare na kojoj je prezentovan projekat SEPA - Održive i opremljene proizvodne zone.

Projekat SEPA promoviše koncept održivih proizvodnih zona kao i efikasnije korišćenje energije, zaštitu životne sredine zadovoljenje zajedničkih potreba radnika koja zahtevaju specifičnu organizaciju i upravljanje.

Proekat finansira EU kroz program "Transnacionalna saradnja u Jugoistočnoj Evropi"a početak realizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je 1. jun ove godine. Industrijski park bio bi bolji u ekonomskom, socijalnom i ekološkom smislu naglasio je zamenik pokrainskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju Vladimir Pandurov.

Prilog novinarke Radio Novog Sada Sanje Kolesar.

Opština Temerin biće jedna od prvih u državi koja će, kada nam strukturni fondovi Evropske unije postanu dostupni, imati gotov projekat koji će moći da kandiduje na tim konkursima. Naime, Temerin će u saradnji sa partnerima iz sedam evropskih država izraditi studiju izvodljivosti za izgradnju Industrijske zone u tom mestu.

Studiju će uz pomoć lokalne samouprave izraditi Agencija za razvoj opštine Temerin, po uzoru na uspešne projekte iz partnerskih zemalja, međutim, sama izgradnja Industrijske zone sada nije moguća, jer evropski fondovi, koji su nam trenutno dostupni, nisu tome namenjeni.

"Postoje mogućnosti za neke manje infrastrukturne radove, ali kada razmišljamo o opremanju takve industrijske zone, to je verovatno zahvat koji bi koštao više miliona evra.Međutim, za takve stvari trenutno ne postoje fondovi" – istakao je zamenik pokrajinskog sekretara za regionalnu i međunarodnu saradnju, Vladimir Pandurov.

"Kada Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, otvoriće takozvani strukturni fondovi, a projekat i studija izvodljivosti za Industrijsku zonu u Temerinu biće uveliko spremni za te ozbiljne i rigorozne konkurse", kaže Zoran Pekez iz Agencije za razvoj opštine Temerin.

"U lokalnim zajednicama, pa i u Temerinu, imamo mnogo posla do tih nekih vremena o kojima svi pričamo i koje svi očekujemo. Smisao svega ovoga je da mi u Temerinu ne čekamo vreme koje će doći već idemo u susret tom vremenu", objasnio je Pekez.

"U vreme kada nema sredstava i kada smo sa svih strana onemogućeni da opštinama obezbedimo veća sredstva da se razvijaju, mora se staviti veliki akcenat na to da se pripremimo i da sada poradimo na svemu onome što smo propustili u prethodnim godinama, iz raznih razloga" , dodala je Jadranka Beljan-Balaban, pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.