Promocija Apisove kletve u Madlenianum u Zemunu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2021, 10:16

Promocija "Apisove kletve" u "Madlenianum" u Zemunu

Miodrag Ilić je autor 33 dramska teksta izvođena na scenama nekadašnje Jugoslavije, koji su prevođeni i na druge strane jezike.

Ljubitelji dramskog žanra i publicistike 26. aprila u 19 časova na Velikoj sceni Opere i teatra ''Madlenianum'' mogu čuti autora novog izdanja ''Zepter buk'' - ''Apisova kletva i druge drame'' Miodraga Ilića, dok će o knjizi govoriti i Radomir Putnik, dr Jelena Perić i prof. dr Boško Suvajdžić.

Odlomke iz Ilićevih drama čitaće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Jelica Sretenović, Milan Caci Mihajlović i Petar Mihajlović.

Ističe se umećem izbora večno aktuelnih, istorijski izazovnih i intrigantnih tema, majstorski komponuje dramsku strukturu i karakteriše likove, gradi duhovit, životni dijalog, te stoga ne čudi dugovečnost ''Kazanove protiv Don Žuana'' - drame koja se našla i u ''Antologiji savremene srpske komedije'' u izboru

Radomira Putnika 2018, ili ''Žanke'', o životu jedne od najvećih srpskih glumica, Žanke Stokić.

Ilić je objavio i izbor svojih istorijskih komada ''Drame o velikanima'' u koje je uvrstio tekstove o caru Dušanu Silnom, knezu Lazaru, Koperniku, Spinozi, Vuku Karadžiću, Milošu Obrenoviću, Martinu Hajdegeru...

Ovaj svestrani stvaralac je i kao novinar dokumentarista zabeležio jedinstvene trenutke u brojnim televizijskim serijalima, ogledao se i u angažovanoj publicistici, a objavio je i romane Gde je kraj ulice, Prohujalo s košavom, Ljubav se zove Vanda i zbirku pripovedaka Izlet u Amsterdam.

Nosilac je nagrada ''Branislav Nušić'', medalje Zlatni lav Filmskog festivala u Veneciji, nagrade za životno delo UNS-a, Zlatnog pera UNV, Zlatnog beočuga KPZB i mnogih specijalnih nagrada.

Bio je upravnik Beogradskog dramskog pozorišta i direktor Drame Narodnog pozorišta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.