Prometej i Službeni glasnik ravnopravno izdavač godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2018, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prometej" i "Službeni glasnik" ravnopravno izdavač godine

Nagrada 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za najboljeg izdavača ravnopravno je pripala "Prometeju" iz Novog Sada i "Službenom glasniku" iz Beograda, saopštio je danas žiri.

Za izdavački poduhvat godine proglašena je knjiga "Crnjanski - biografija jednog sećanja" Mila Lompara koju je objavilo Izdavačko preduzeće "Pravoslavna reč" iz Novog Sada.

"Milo Lompar izvrsnim esejističkim stilom osvetljava životnu putanju velikog pisca i njegov položaj u srpskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulturi. Ukrštanjem različitih sadržaja - biografskih, književnih, političkih - u sudbini Miloša Crnjanskog, ova izvrsno opremljena i ilustrovana monografija predstavlja značajan doprinos u našoj književnosti i kulturi", ocenio je žiri.

U najužem izboru su bili i "Zavod za udžbenike" (Beograd), Srpska književna zadruga (Beograd) i "Eduka" (Beograd), a odluku je doneo žiri u sastavu prof. dr Dragan Simeunović (predsednik), prof. dr Slobodan Kanjevac, mr Milica Lilić, prof. dr Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević

U obrazloženju stoji da je "Prometej" godinama jedan od najrelevantnijih srpskih izdavača, koji objavljuje kapitalna lingvistička izdanja, izuzetna istoriografska i književna dela domaće i strane poezije i proze, prepoznatljiv po izuzetnim monografijama, a posebno se ističe 60 objavljenih naslova u ediciji "Srbija 1914-1918" i izuzetan doprinos srpskoj lingvistici daje knjigom Miloša Okuke "Srpski dijalekti".

"Službeni glasnik", kako je istakao Simeunović, već godinama spada u red najplodnijih i po izdavačkom dijapazonu, kao i objavljenim sadržajima, najkvalitetnijih izdavača.

"Iako je ukupna produkcija Službenog glasnika kao, uostalom i većine drugih izdavača smanjena, Glasnik je ipak smogao snage da napravi značajan iskorak u smeru dinamičnije i selektivnije izdavačke produkcije, više težeći nego ranije aktuelnim sadržajima iz domena književnosti, nauke i umetnosti", obrazložio je žiri svoju odluku i posebno pohvalio antologijsku ediciju "Prvi svetski rat u srpskoj književnosti".

Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore dodeljena je Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske (Banja Luka) i "Pravoslavnoj reči" (Novi Sad) za knjigu "Spomeničko blago Republike Srpske" autorke Ljiljane Ševo i Društvu članova Matice srpske u Crnoj Gori (Podgorica) i Akademskoj knjizi (Novi Sad) za delo "Istorija američke književnosti" Radojke Vukčević.

"Delo nastalo iz uma i pera iskusnog istraživača, dr. Ljiljane Ševo ima veliku i višestruku kulturnu vrednost. Monografija na najbolji mogući način osvetljava kulturno istorijsku baštinu koju su naši preci na tlu sadašnje Republike Srpske stvarali kroz vekove", navedeno je u obrazloženju.

Studiju Radojke Vukčević, prema rečima žiri, krase ne samo bogatstvo sadržaja i duboki analitički uvidi u verovatno najraznovrsniji književni korpus koji je do sada proizveden unutar jedne nacije, već i otvorenost za nove poetike, nedovoljno istražene glasove i oprečne perspektive.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu "Jasenovac - Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti" Gideona Grajfa u izdanju Instituta za holokaust Šem olam (Izrael), Akademskog koledža Ono (Izrael), Fondacije za projekte edukacije za holokaust u saradnji sa Poljskim projektom za reastauraciju jevrejskih grobalja - FHEP.

"Knjiga autora Gideona Grajfa, najpoznatijeg svetskog eksperta za Aušvic i uopšte holokaust koji se bavi tom problematikom preko 40 godina i koji je sačinio ovu knjigu obima 700 stranica neuobičajeno velikog formata, je zapravo odavno nedostajala i trebalo je mi da je sačinimo", rekao je Simeunović.

Dečija knjiga godine je "Gospodar solitera i druga čuda" Miladina Ćulafića u izdanju Srspke književne zadruge, koja je "rezultat autorovog prosvetno pedagoškog rada, a igra, sarkazam, ironija i nonsens čine glavna svojstva ovih zapisa čiji su autori deca".

Specijalno priznanje za izdavača dodeljeno je Zavodu za udžbenike iz Beograda i Akademiji nauke i umjetnosti Republike Srpske.

Specijalno priznanje za knjigu dobila su pet izdanja: "Patrijarh Pavle o islamu i muslimanima" đakona dr Aleksandra Praščevića (Izdavačka fondacija Srpske pravoslavne crkve Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke), "Ivo Andrić - Večiti kalendar maternjeg jezika" (priredio Miro Vuksanović, izdavači su Makarije, Obodsko slovo i Hercegovina izdavaštvo), "Manastir Svete Trojice Stanjevići 1338-2018" (Svetigora, Cetinje), "Srbi na Kosovu i Metohiji u 19. i 20. Veku" Milovana j. Bogavca i Dragoslava S. Ćetkovića (Obeležje plus, Beograd) i "Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji" urednika Dragana Vojvodića i Miodraga Markovića (SANU).

Specijalna nagrada za strip je dodeljena prvi put i to delu "Sat" Vujadina Radovanovića (crtež) i Dragana Lazarevića Lazara (scenario) u izdanju "Pčelice" iz Čačka.

Odluku je doneo žiri u sastavu prof. dr Dragan Simeunović (predsednik), prof. dr Slobodan Kanjevac, mr Milica Lilić, prof. dr Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević.

Nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu dodeljena je naslovu "Ikone stila Srbije" Nede Todorović i Radmile Stanković u opremi Aleksandre Janković u izdanju "Zepter Book"-a iz Beograda.

Najlepša dečija knjiga je "Princeza Sofija" autorke Vesne Aleksić u opremi Dušana Savića sa ilustracijama Bojane Stojanović (Kreativni centar, Beograd), a Specijalno izdanje za mladog dizajnera uručeno je Jeleni Vasiljević za knjigu "Hoster Beatrice: Miloša Švonje (Prometej, Novi Sad).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Svečano uručene nagrade Beogradskog sajma knjiga

Izvor: DobreVesti.rs, 25.Okt.2018

U prepunoj sali „Ivo Andrić“ danas su svečano uručene nagrade 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, a nagrada za Izdavača godine dodeljena je izdavačkim kućama Prometej iz Novog Sada i Službeni glasnik iz Beograda.. .  . Predsednik žirija, prof. dr Dragan Simeunović i članovi...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.