Promenjeni svi Legijini čuvari

Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promenjeni svi Legijini čuvari

BEOGRAD - Nakon što je osujećeno bekstvo najpoznatijeg zatvorenika u Srbiji Milorada Ulemeka Legije (41), nadležni intenzivno pokušavaju da ustanove kako je došao do plastične kopije pištolja i ko su mu bili potencijalni pomagači. Mere bezbednosti su, takođe, povećane u beogradskom Okružnom zatvoru (CZ).

Do zaključka o planu za bekstvo nadležni u Ministarstvu pravde došli su jer je u Legijinoj ćeliji nađen plastični pištolj, a potom se on, nekih sedam dana kasnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << požalio na zdravstvene tegobe, povišen pritisak i zatražio da ga pregledaju lekari u Vojnomedicinskoj akademiji. Kasnije je utvrđeno da je te večeri u blizini VMA primećen parkiran tamni kombi. Delovi mozaika su tako složeni.

U kontroli bilo 130 stražara

Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija pri Ministarstvu pravde Milan Obradović kaže za „Blic” da je obezbeđenje u beogradskom Okružnom zatvoru povećano i da je „za svaki slučaj” promenjena grupa čuvara koja je dosad čuvala Ulemeka.

- Plastični pištolj je pronađen nedelju dana pre nego što se u noći između 9. i 10. februara žalio na zdravstveno stanje. To je bila vanredna kontrola svih zatvorenika Okružnog zatvora u kojoj je učestvovalo 130 stražara. Kada su

Milorad Ulemek Legija

pronašli pištolj, pitali su Ulemeka odakle mu, i on je odgovorio: „Odavno je kod mene, to je poklon od dece.” Nije želeo da kaže kako je unet u zatvor. Mi ne znamo šta je on planirao, ali smo učinili sve da osujetimo svaku mogućnost bekstva. Provere kako je došao do plastičnog pištolja su u toku - kaže Obradović.

Prema njegovim rečima, u Okružni zatvor je nemoguće uneti pravi pištolj jer su na sve ulaze postavljeni metalni detektori.

- Sve detektore je proverio lično upravnik zatvora Miroslav Micić, još ranije. Prošao je sve detektore sa pištoljem, koji ima malo metalnih delova jer je uglavnom od plastike. Detektori su, ipak, prepoznali metal - objašnjava Obradović.

On za „Blic” opisuje noć u kojoj se Ulemek žalio da mu je loše i kada je osujećena njegova namera da bude prebačen na VMA.

- Te noći obavestio sam ministarku pravde Snežanu Malović da se Ulemek požalio da mu nije dobro. Ona je rekla da se nikako ne izvodi iz zatvora zbog velikog rizika od bekstva, a da se hitno pozovu lekari sa VMA da ga pregledaju i tako je urađeno. Ministarstvo pravde ima ugovor sa VMA da se tamo vode svi pritvorenici, pre svega iz razloga bezbednosti jer je to najbezbednija bolnica u Srbiji - kaže Obradović. Prema njegovim rečima Ulemek je pregledan i dat mu je lek za obaranje pritiska.

- On ima tretman kao svaki drugi pritvorenik. Obavljeni su dodatni pregledi. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno i nalazi se u ćeliji - objašnjava Obradović.

Potraga za kombijem

Policija i BIA pokušavaju da uđu u trag kombiju koji je u noći, kada se Ulemek žalio na zdravstveno stanje primećen u blizini VMA. Pojavljivanje kombija ispred VMA, kako je „Blic” već pisao, naknadno je dovedeno u vezu sa Ulemekovim planom da ode u tu bolnicu.

Prema rečima Milana Obradovića, Ulemek neće napuštati Okružni zatvor jer će u sredu u samom zatvoru biti otvorena specijalna sudnica, najbezbednija u Srbiji, u kojoj će biti završeni svi sudski postupci protiv njega.

- Očekujemo da će u martu Skupština usvojiti Zakon o izvršenju kazni za organizatore i učesnike organizovanog kriminala, koji je izradilo Ministarstvo pravde. Kada bude usvojen taj zakon, Ulemek, kao i ostali osuđenici za organizovani kriminal, mogu da budu prebačeni u 7. paviljon u Zabeli. To je novoizgrađena zgrada u okviru požarevačkog zatvora sa savremenim merama bezbednosti gde će važiti posebni strogi propisi za zatvorenike - navodi Obradović.

Ulemek, kao i svi drugi pritvorenici, ima pravo na posete uz dozvole koje daje sud i njega najčešće posećuju advokati, kao i članovi uže porodice. U zatvoru se vodi evidencija za svakog zatvorenika: ko i kada je dolazio u posetu.

Milorad Ulemek je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora u postupku za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi. Vrhovni sud mu je potvrdio presudu od 40 godina za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali tu ima pravo na još jednu žalbu o kojoj će takođe odlučivati najviša sudska instanca u Srbiji. Isto je i sa postupkom za ubistvo četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali i pokušaj ubistva Vuka Draškovića gde Ulemek ima pravo na još jednu žalbu na drugostepenu presudu od 40 godina. Takođe, Ulemek je drugostepeno osuđen na 40 godina zatvora, kao vođa zemunskoga klana za više ubistava, tri otmice i terorističke napade na sedište DSS i preduzeće „Difens roud”. Iako će, možda, biti osuđen na ukupno 160 godina zatvora, u Srbiji nema zbrajanja kazni. Njemu se pritvor računa od 2. maja 2004, kada se predao pa bi tako na slobodi trebalo da se nađe u maju 2044, kada bude imao 76 godina.

Droga i telefon u konzervi ananasa

Betonsko zdanje u Bačvanskoj 14, u narodu poznatije kao CZ, najveći je zatvor na Balkanu, u kome se primenjuje nekoliko sistema mera bezbednosti, od metal detektora i sistema video nadzora na ulaznim vratima do kontrole paketa, ali i čestih vanrednih pretresa ćelija.

Uprkos video kamerama i detektorima, do ćelija se često prokrijumčare mobilni telefoni, narkotici, ali i razni alati koji se mogu iskoristiti kao oružje. U Okružni zatvor uglavnom ih unosi rodbina zatvorenika, ali ih „pakuje” i u pakete pa je tako u jednom slučaju u konzervi ananasa nađena i droga i telefon. Prošle godine, na šetalištu je nađeno 250 grama eksploziva, za koji se pretpostavlja da je ubačen kroz rešetke na ogradi.

Bekstva iz CZ

Iz CZ-a su uspevali da pobegnu uglavnom pritvorenici u „slobodnom režimu kretanja”.

-Preko ograde je iz CZ u martu prošle godine pobegao Almir Ibiši.

-U avgustu 2007. osuđenici Boško Savić i Dušan Arsić bukvalno su išetali napolje dok su čistili zatvorski krug.

-Aleksandar Trebinjac se u februaru 2007. zakačio ispod „Klasovog” kamiona za prevoz hleba, prošao ceo zatvorski krug i došao do kapije, gde je otkriven.

-Najčuvenije bekstvo izveo je pritvorenik Zoran Rašković u avgustu 2005. koji je išetao iz zatvora za vreme posete advokata. Rašković je obukao odelo koje su mu ranije dostavila dvojica stražara i sa grupom advokata izašao iz zatvora po završetku posete.

-U januaru 2005. trojica pritvorenika prokopali su rupu u ćeliji, izašli u hodnik, ali su im čuvari osujetili plan da se čaršavom spuste niz zid i preskoče ogradu.

Kopije pištolja često koriste pljačkaši

Poslednjih godina u Srbiji sve više je razbojništava i pljački u kojima se koriste verne, plastične kopije pištolja.

- Plastične kopije se koriste kada treba izbeći policiju i detektor metala. Ukoliko bi se neko, kao Ulemek, pojavio sa pištoljem u ruci, teško da bi bilo ko proveravao da li je u pitanju kopija ili pravi pištolj - kažu za „Blic” u policiji.

Malović: Građani mogu da budu spokojni

Ministarka pravde Snežana Malović kaže za „Blic” da je procenjeno da postoji veliki rizik da Ulemek može da pobegne ako bude izveden iz zatvora.

- Sistem funkcioniše i građani mogu da budu spokojni da ne postoji mogućnost

bekstva osuđenika i pritvorenika, koji spadaju u kategoriju visoko rizičnih lica. U svim identičnim slučajevima Ministarstvo pravde će

procenjivati šta je potrebno da se preduzme - kaže ministarka Malović.

Stalne provere stražara

Direktor Uprave za sankcije kaže da se obavlja stalna provera svih zatvora u Srbiji, ali i čuvara.

- U Valjevu je uhvaćen čuvar, koji je pokušao da unese 35 grama droge, a u Novom Sadu otkriven je čuvar koji švercovao 300 tableta sintetičke droge. U Nišu je kod čuvara pronađeno 11 mobilnih telefona. U vanrednim pretresima zatvora u Srbiji u poslednja dva meseca pronađeno je oko 200 mobilnih telefona kod zatvorenika. Problem je što čuvari u zatvorima imaju zaista veoma male plate - kaže Obradović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Promenjeni Ulemekovi čuvari

Izvor: B92, 17.Feb.2009

Beograd -- Obezbeđenje u beogradskom Okružnom zatvoru je povećano i "za svaki slučaj" promenjena je grupa čuvara koja je dosad čuvala Milorada Ulemeka, piše Blic...Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija pri Ministarstvu pravde Milan Obradović rekao je za Blic da je Ulemek na pitanje...

Nastavak na B92...

Ko je pomogao Legiji?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2009

BEOGRAD - Nakon što je osujećeno bekstvo Milorada Ulemeka Legije (41), nadležni intenzivno pokušavaju da ustanove kako je došao do lažnog pištolja i ko su mu bili pomagači...Do zaključka o planu za bekstvo u ministarstvu pravde došli su, jer je u Legijinoj ćeliji nađen plastični pištolj,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.