Promena režima rada

Izvor: RTS, 07.Feb.2012, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena režima rada

Organizaciju rada treba prilagoditi niskim temperaturama i napraviti preraspodelu radnog vremena i omogućiti radnicima česte pauze, toplo skolonište, napitke, rekla za RTS direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt.

Izuzetno niske temperature iziskuju promenu režima rada kada je reč o poslovima koji se obavljaju na otvorenom, izjavila je direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt.

Ona je gostujući na RTS-u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navela da organizaciju rada treba prilagoditi niskim temperaturama i napraviti preraspodelu radnog vrmena - omogućiti radnicima česte pauze, toplo skolonište, napitke.

"Pošto su izloženi niskim temperaturama i njihovo zdravlje može biti ugroženo, pa su poslodavci u obavezi da im obezbede dodatnu opremu. U suprotnom zaposleni mogu, bez posledica, odbiti da rade", dodala je Vera Božić Trefalt.

Kako je napomenula, nije definisana najniža temperatura na kojoj se prekida rad, ali se poslodavci čiji su radnici na otvorenom, poput putara, građevinaca, montera, moraju pridržavati propisanih mera.

Vera Božić Trefalt je ukazala da inspekcija ima mogućnost da ih kazni, imajući u vidu da temperature, koje su već danima u debelom minusu, mogu ugroziti zdravlje radnika.

Za zaposlene koji rade u zatvorenom prostoru nema posebnih preporuka, dodala je, uputivši apel poslodavcima da ipak pokažu razumevanje za trudnice, osobe sa invaliditetom i starije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.