Promaja umesto krava

Izvor: Politika, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promaja umesto krava

Sava Marković iz sela nadomak Loznice je sagradio štalu od 700 kvadrata nadajući se dobroj saradnji sa "Imlekom", ali nije ispalo tako

LOZNICA – U domaćinstvu Save Markovića, u Baščelucima kod Loznice, pre više od pola godine podignuta je štala od oko 700 kvadrata za smeštaj krava muzara. Nedavno je Markovića posetio i predsednik Boris Tadić, ali ne da bi video uspešnog proizvođača mleka već da čuje Savine nevolje. Jer, umesto da se Savo ponosi svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kravama muzarama i "potocima" mleka, u ogromnoj štali "čuva" promaju i zbog nje ima glavobolje.

– Kao proizvođaču mleka pre godinu dana su mi iz "Imleka" ponudili saradnju, da izgradim odgovarajući objekat a njihovo je bilo da doteraju grla koja bih kroz predaju mleka "Imleku" otplaćivao pet godina – priča Savo dok pokazuje pustu štalu.– Trebalo je to da bude štala za 60 grla na vezove a onda su oni rekli da uradim štalu na slobodno držanje, po evropskim standardima, i doneli projekat objekta za 50 grla. To sam malo uvećao pa je urađena štala za 80 krava. Bilo je planirano da sa mojih 15 u početku bude 75 krava koje bi obezbedile od 1.200 do 1.400 litara mleka dnevne proizvodnje a godišnje bi dobio i oko 60 teladi. Oni su dolazili, nadgledali gradnju štale da bi mi, kada je trebalo da stignu krave, rekli da je "promenjena poslovna politika" i uputili me da preko banke pokušam da dobijem kredit za nabavku muzara.

Banka ga je odbila jer je prezadužen. Savo je kaže svojim sredstvima gradio štalu, pa se i zadužio, a morao je da kupi i samohodni silažni kombajn da bi proizveo silaže za buduću farmu. Da bi "pratio" gradnju prodavao je svoje krave pa je u staroj štali od 15 ostalo šest krava. Savo tvrdi da je useljivost štale oko 95 odsto i da bi sutra mogao da počne proizvodnju mleka kada bi imao krave.

– Ne mogu da se nakajem što nemam nikakav ugovor, crno na belo jer smo radili na reč. I sejao sam računajući da će stado doći pa sad pored puste štale imam nekih 350 tona silaže, i to me "lepo" koštalo, i ne znam šta ću sa tolikom hranom. Po mom računu o planiranom prihodu od mleka zbog ove situacije imam mesečni gubitak od oko 10.000 evra – nabraja Savo koji ima novu muku, ne može da bude pametan da li da seje kao da će krave stići ili da čeka.

Domaćinstvo Marković živi od poljoprivrede a Savo je u celu priču ušao jer želi da ostane na selu i da radi. Kaže i da bi sa punom štalom bio najveći individualni proizvođač u regionu i da ovakve nema "od Šapca do Valjeva i Ljubovije".

Ovih dana krenuo je u pregovore da preko neke mlekare, zainteresovane za ovoliku proizvodnju, krave konačno dođu i štala više ne bude prazna. Umesto "Imleku" mleko sada predaje lozničkoj mlekari a drugim poljoprivrednicima poručuje da dobro razmisle s kim će da rade i da uvek imaju ugovor.

--------------------------------------------------------------------------

Antrfile: Bez garancija

– Njemu nisu date nikakve garancije, nije bilo nikakvog ugovora, ništa napismeno, već se samo razgovaralo o proširenju njegove proizvodnje. "Imlek" nije bio u mogućnosti da mu obezbedi kredit već je bio samo posrednik između njega i banke ali on nije uspeo da dobije kredit jer je po proceni bankara kreditno nesposoban i tu je nastao problem – kaže u telefonskom razgovoru Dragan Filipović, regionalni menadžer za sirovine "Imlekove" mlekare u Valjevu koja pokriva i područje lozničke opštine.

Filipović kaže da banke obezbeđuju kredite a "Imlekova" jedina obaveza jeste da će od proizvođača preuzimati mleko i plaćati ga dok bi sve ostale obaveze snosio on (Marković) sam. Po njegovim rečima Marković je u celu priču "previše uleteo i našao se u procepu" a nedavno je i raskinuo saradnju sa "Imlekom".

S. Trifunović

[objavljeno: 27.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.