Prolaznost na fakultetima bolja

Izvor: Mondo, 25.Apr.2013, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prolaznost na fakultetima bolja

Od oko 5.500 analiziranih predmeta na fakultetima Univerziteta u Beogradu, na skoro 250 najtežih predmeta prolaznost je manja od 30 odsto, ali je to bolji uspeh nego ranijih godina, pokazala je najnovija analiza univerziteta.

Najteže predmete imaju Građevinski fakultet (35), Tehnički fakultet u Boru (26), Fakultet za specijalnu edukaciju u rehabilitaciju (16), Geografski, Šumarski, Poljoprivredni, Filozofski fakultet.

Analiza je pokazala da je smanjen broj predmeta >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koji predstavljaju “uska grla” i sada iznosi četiri do pet odsto. U školskoj 2008/09 bilo je 13 odsto predmeta na kojima je prolaznost ispod 30 odsto, a naredne godine 11 procenata.

Posmatrano pojedinačno po fakultetima, prolaznost može da bude različita od smera do smera. Tako na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) na smeru softversko inženjerstvo nema nijednog predmeta koji je “usko grlo” ali je na programu elektrotehnika i računarstvo takvih čak 10 predmeta.

Dekan ETF-a Branko Kovačević, bivši rektor, smatra da i studenti i profesori nose odgovornost za ovakve rezultate, a prorektor za finansije UB Miodrag Popović navodi da na svakom fakultetu ima nekoliko teških, nosećih predmeta važnih za struku a na kojima je prolaznost slaba.

Na fakultetima je obaveza da te predmete analiziraju, da ih drugačije "prepakuju", rekao je Popović, bivši dekan ETF-a, smatrajući da studenti ponekad nemaju dovoljno predznanja za neki predmet. On navodi da sa druge strane ima puno fakulteta koji nemju nijedan predmet gde je prolaznost ispod 30 odsto i da ti fakulteti nisu čekali analize da im to potvrde nego su sami radili na rasterećenju gradiva.

Prema njegovim rečima, analizirano je oko 5.500 predmeta ali je na 31 fakultetu UB oko 9.000 predmeta, među njima su i izborni predmeti na kojima je malo studenata.

Na Tehnološko-metalurškom fakultetu “uskih grla” je najviše tokom prve i druge godine studija, ali se prohodnost povećava u kasnijim godinama studija.

Fizički fakultet jedini nije dostavio podatke za analizu, a predstavnik tog fakulteta rekao je na sednici Senata UB na kojoj su razmatrani najnoviji podaci, da je najveći problem matematika i da to pokušavaju da reše.

Prorektorka za nastavu Nada Kovačević, bivši dekan Farmaceutskog fakulteta, na kojem su četiri predmeta “usko grlo”, rekla je na sednici Senata da je globalno posmatrano loša prolaznost na matematici, fizici, hemiji, zatim na izbornim predmetima, ali i na “nosećim” predmetima za buduću struku.

Takođe, neki fakulteti su dozvolili da jedan predmet može da se prenosi u naredne godine studija i tako se provlači tokom celog školovanja, rekla je ona.

Kovačević takođe smatra da ima krivice i do studenta i do nastavnika. Fakulteti, kako kaže, treba da omoguće da se posebno značajni, važni predmeti predaju primerenije, da se na primer predmet podeli u celine. Ona je ukazala da je jedan takav težak predmet bio na Farmaceutskom fakultetu, farmakologija, ali da je podeljen na tri dela, nakon čega je prolaznost poboljšana.

Jedan od fakulteta na kojem je prolaznost iznad 30 odsto na svim predmetima, jeste Fakultet organizacionih nauka, koji na svakom obaveznom predmetu ima po dva predavača. Taj fakultet, kako je rečeno na sednici, nema više strogih profesora kod kojih student izlazi na ispit i desetak puta.

Prema pravilima, fakultet je dužan da analizira uzroke lošeg uspeha na predmetu ako je prolaznost manja od 30 odsto na godišnjem nivou i da propiše mehanizme kojima će razrešiti taj problem.

Niska prolaznost je svih ovih godina bila razlog što su studenti protestovali i zahtevali da narednu godinu upišu sa 48 ili nešto više bodova a ne sa 60, kako je to bilo predviđeno Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine.

(Tanjug, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Prolaznost na fakultetima bolja

Izvor: OkRadio.rs, 25.Apr.2013

Od oko 5.500 analiziranih predmeta na fakultetima Univerziteta u Beogradu, na skoro 250 najtežih predmeta prolaznost je manja od 30 odsto, ali je to bolji uspeh nego ranijih godina, pokazala je najnovija analiza univerziteta. Najteže predmete imaju Građevinski fakultet (35), Tehnički fakultet u...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.