Prolaz jedino žičarom

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prolaz jedino žičarom

U jednosmernoj Ulici Jove Kursule biznismeni zidaju višespratnice i prodaju stanove, a građani u susedstvu žive kao u getu

ŠABAC – Na placevima od svega nekoliko ari, u ulicama čiji kolovozi nisu širi od pet metara, ali se nalaze u najužem centru grada, niču višespratna zdanja sa po više od dvadeset stanova. Iako je to protivno svim zakonskim propisima, moćni investitori uspevaju da obezbede urbanističke i građevinske dozvole, a građanima u susedstvu preostaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedino da žive kao u paklu, ili da se isele.

Na ovo upozorava Ljiljana Dimitrijević-Petaković, opštinski javni pravobranilac u Šapcu. I pored značajne funkcije koju obavlja, ona nije uspela da stane na put urbanističkom haosu u ulici Jove Kursule na Bairu (turcizam koji označava uzvišenje, ili brdo) najstarijem delu grada, a našem listu obratila se kao običan građanin, vlasnik kuće sa brojem 13.

– Za nešto više od godinu dana ovde su podignute četiri zgrade, a za nove dve su već pripremljene dozvole. Pošto stari uslovi ne važe, radi se po takozvanim privremenim pravilima gradnje, pri čemu se ne vodi računa o gustini stanovnika, stepenu iskorišćenosti prostora, javnim površinama... Sve ono što je jasno definisano u Zakonu o planiranju i izgradnji – kaže Ljiljana Dimitrijević-Petaković.

Ona ističe da sedmoro preostalih vlasnika prizemnih kuća u Jove Kursule sada žive kao u getu. Ova mala jednosmerna ulica u centru grada uglavnom je zakrčena kamionima i građevinskim materijalom, a kako ne postoji ni odluka o razdvajanju javne i građevinske površine – takozvana regulaciona linija – još manje trotoare natkrili su ispusti novosagrađenih višespratnica. Dešavalo se da ni hitna pomoć nije mogla da prođe.

– Kada kažemo da nam treba uvesti žičaru da bismo došli do kuća, zaista se ne šalimo. Nove zgrade, navodno, imaju dozvole za dva sprata i potkrovlje, a zidaju se sa po četiri i više. Kao građanin nekoliko puta sam se obraćala predsedniku opštine Milošu Miloševiću, Opštinskom veću i Odeljenju za urbanizam, ali nikakvih povratnih informacija nije bilo. Makar bila razrešena, na mogu više da ćutim i štitim nečije interese – revoltirana je Ljiljana Dimitrijević-Petaković.

Predsednik opštine Miloš Milošević nedavno je naložio urbanistima da donesu detaljnija uputstva za lokacije sa privremenim pravilima gradnje, pa je za Ulicu Jove Kursule utvrđena gustina od 400 stanovnika po hektaru. Takođe, vlasnici preostalih placeva u ovoj ulici ubuduće će moći da zidaju samo kuće sa jednim spratom i potkrovljem.

– Time smo dovedeni u neravnopravan položaj. Ukoliko je Opština želela da urbanistički promeni ovaj deo centra grada, trebalo je da otkupi sve placeve i proda ih zainteresovanim preduzetnicima. Ovako, jedni su profitirali, a drugi nemaju čak ni pravo na sunce – ističe Ljiljana Dimitrijević-Petaković, koja u ulici Jove Kursule živi od rođenja.

M. Mijušković

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.