Prokuplje dobija novo lice

Izvor: Politika, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokuplje dobija novo lice

U narednom periodu očekuju se krupni projekti u infrastrukturi, poljoprivredi, zdravstvu, obrazovanju...

Prokuplje – Jedna od sedam opština u Srbiji (pored Sombora, Bečeja, Koceljeve, Smederevske Palanke, Paraćina i Varvarina) u kojoj se razvoju lokalne sredine pristupa planski, ozbiljno i na duži rok, jeste i prokupačka. to je jedan od najvažnijih uslova za pristup evropskim finansijskim fondovima.
Nekoliko timova i eksperata radilo je veoma studiozno više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << meseci, i ovih dana su predstavili javnosti konkretan dokument. To je, zapravo, velika studija u kojoj je detaljno snimljeno postojeće stanje u najvećoj opštini u Toplici, a zatim su određeni strateški ciljevi i realne mogućnosti prevazilaženja zaostalosti, tavorenja i uključivanje u red modernih opština Evrope.

Inače, opština Prokuplje je tranzicioni period veoma teško podnela. Gotovo sve veće fabrike ne rade, bez posla je ostalo blizu 7.500 radnika između 30 i 40 godina. Nije bilo primetnijeg boljitka ni posle prodaje pojedinih firmi, a kao posledica svega usledilo je zaostajanje i u svim drugim oblastima, a naročito je došlo do napuštanja ovih krajeva. Zbog opustelih sela, ni poljoprivreda, koja bi trebalo da glavni izvor bogatstva, nije u zavidnom stanju.

Planeri su, zbog toga, imali težak zadatak da usklade potrebe sa stvarnim mogućnostima. Otuda, u oblasti privrede, oni akcenat stavljaju na razvoj malih preduzeća i zanatskih radionica. U poljoprivredi je, pre svega, kao strateški cilj planirano ukrupnjavanje poseda i proizvodnja zdrave hrane, za šta priroda ove uglavnom brdsko-planinske opštine pruža izvanredne mogućnosti.

Što se tiče zdravstva, planira se da Prokuplje preraste u medicinski centar za celu Toplicu. u izgledu je osnivanje akademije, pored dve državne i više privatnih viših škola. Prokupčane će, verovatno, najviše obradovati program toplifikacije i gasifikacije grada, koji je već u odmakloj fazi projektovanja.

Naravno, u okolnim selima očekuju rešavanje pitanja vode, ambulanti, škola i dobrih puteva. U izradu strategije razvoja prokupačke opštine i rešavanje konkretnih problema uključila se i norveška komuna Hemnes, koja je na sebe preuzela pomoć u planiranju i realizaciji uređenja regionalne deponije.

D. Borisavljević

[objavljeno: 13.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.