Prokupčanin evropska nada

Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokupčanin evropska nada

Prokuplje – Kad je pre petnaestak godina Prokupčanin Žarko Nešović doneo u ovaj grad prvi luk i strelu, pa potom osnovao i streličarski klub, svi su se pomalo čudili povratku ove stare veštine koja sve više osvaja sportiste širom sveta, a postala je i jedna od olimpijskih disciplina. Kada je još i njegov sin Aleksandar, kome je bilo samo pet godina, počeo da zateže strunu na malom dečjem luku, postojala je samo nada u uspeh. Njemu je, međutim, sada sedamnaest godina i već >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je državni prvak za ovu godinu! I to u najtežoj disciplini: olimpijskoj u kojoj je meta na 70 metara.

Ali, to nije sve. Aleksandar Nešović se upravo vratio iz Grčke, gde je, kao državni reprezentativac, izborio bronzanu medalju za Srbiju na Sportskim igrama jugoistočne Evrope, koje su održane u Solunu. Odavno Prokuplje nije imalo sportiste koji su ovamo donosili međunarodne trofeje, još od "zlatnog vremena" njegovih boksera. Otuda nije čudo što je prijem za mladog streličara organizovao i predsednik opštine, pa i klub navijača Crvene zvezde, a i iz Ministarstva za sport stigao je poziv na dogovor o stipendiranju ovog izuzetnog mladog sportiste.

Aleksandar Saša Nešović je jedan od najboljih đaka trećeg razreda prokupačke gimnazije. Posebno ga, kaže, interesuju strani jezici. Francuski i engleski je dobro savladao, a šta će da studira ostaje da se vidi, kaže za "Politiku". Ovo mu je bio prvi nastup u inostranstvu i već mu je doneo medalju. Doskoro, o njegovom napredovanju u streličarstvu brinuo se otac Žarko, a od kada je postao i reprezentativac preuzeo ga je Miljko Čolović državni selektor. Zajedno se nadaju da će ući u reprezentaciju za predstojeću Univerzijadu, ali i za sledeće Olimpijske igre.

Streličarstvo jeste stari i time veoma atraktivan sport, ali nije nimalo jevtin. Samo kvalitetna oprema košta više od dve hiljade evra. Nadaju se Nešovići, ipak, da će obećanja Opštine i stipendija vlade, pomoći Aleksandru. Ovaj, u svemu skroman i odmeren mladić, kaže da nastavlja sa redovnim treningom, jer nastupa sezona takmičenja u dvorani, a za to su potrebne posebne pripreme i veštine. I nada se novim uspesima.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.