Izvor: Blic, 05.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokopijević: Nepotpisivanje sporazuma sa EU katastrofalno

Analitičar Miroslav Prokopijević ocenio je u subotu da bi Srbija pretrpela katastrofalan politički i ekonomski udarac ako sa EU ne bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"EU ne bi bila na šteti, odnosno njena šteta bi bila zanemarljiva, ali bi za Srbiju to bio katastrofalan udarac - ekonomski, politički i u svakom drugom pogledu", rekao je Prokopijević agenciji Beta.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica saopštio je 3. januara da će EU >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 28. januara "morati da bira" da li će potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ili odlučiti o slanju misije na Kosovo, dok je potpredsednik vlade Božidar Djelić 4. januara rekao da će Srbija, ako dobije poziv iz Brisela, svakako potpisati sporazum.

"Bilo bi strašno pogrešno sada tražiti da se razmatra kakav je odnos EU prema Srbiji, kada je pripremljen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", istakao je Prokopijević.

Dodao je da bi to bilo pogrešno jer je EU od samog početka u svojim dokumentima, od Studije o izvodljivosti pre dve godine, pisala da se studija odnosi na Srbiju bez Kosova, i da to izričito stoji u svim dokumentima.

"Sve vreme se pregovaralo sa saznanjem da Kosovo nije uračunato u pregovore sa EU, naravno bez prejudiciranja konačnog statusa, i bilo bi strašno licemerno i pogrešno reći da sada hoćemo da Kosovo bude uključeno. Ako je želeo, Koštunica je trebalo da traži takav korak još na početku pregovora sa EU", zaključuje Prokopijević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.