Projekat za osnaživanje žena u Banatu

Izvor: RTS, 29.Apr.2019, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat za osnaživanje žena u Banatu

Druga tribina nacionalnog projekta "Žene žive i na selu" održana je u Banatskom Velikom Selu, nadomak Kikinde. Tribinu je organizovalo Udruženje žena "Velikoselke", a projekat su podržale Skupština i Vlada Srbije.
Pre deceniju i po u garaži porodičnog imanja u Novim Kozarcima 64-tvorogodišnja Jadranka Stupar započela je proizvodnju obuće. Krenula je sa dve mašine kupljene sredstvima Zavoda za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zapošljavanje, a danas pored fabrike za proizvodnju zaštitne opreme, ima predstavništva u Kikindi i Pančevu. Zapošljava oko 25 radnica.

"Kad sam imala 50 godina ja sam počela da se bavim ovim poslom, što znači da nikada nije kasno i nikada ne treba odustajati od nekih svojih ideja. Treba se boriti, treba raditi i uspeh će doći", kaže Jadranka Stupar, vlasnica fabrike "Jadranka" u Novim Kozarcima.
Vladimirka Mirčeta je rođena u Kikindi, detinjstvo je provela u Ruskom Selu, a nakon završetka Učiteljskog fakulteta zaposlila se u Banatskom Velikom Selu. Tamo se udala i kao prosvetni radnik radi pune 24 godine.
"Deca su poslušna, kulturna, neiskvarena i pravo je zadovoljstvo raditi sa njima. Nakon završenog radnog dana čekaju me i druge obaveze. To je posao domaćice, posao majke, a takođe pomažem suprugu u obrađivanju 14 hektara zemlje", navodi Vladimirka Mirčeta, učiteljica u Banatskom Velikom Selu.
Jadranka i Vladimirka bile su među učesnicama panel diskusije u kampanji "Žene žive i na selu", čiji je cilj osnaživanje žena u ruralnim područjima.
"Žene sa sela su marginalizvana društvena grupa, na žalost, još uvek. Njihov doprinos posebno u seoskoj sredini je velik, ali nije toliko vidljiv. I mi želimo upravo kroz razgovore sa tim ženama, da, da povećamo njihovu vidljivost i da skrenemo pažnju javnosti, medija i svih ljudi na njih", objašnjava Maja Mišković, menadžerka projekta.
Kampanja "Žene žive i na selu" pokrenuta je simbolično 8. marta ove godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.