Projekat virtuelna Afrika u Svilajncu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2021, 14:33

Projekat virtuelna Afrika u Svilajncu

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja nastavio je proces digitalizacije kroz projekat ,,Virtuelna Afrika’’. Digitalna dopuna već postojeće izložbe afričkih životinja upotpunjena je tako da posetioci mogu da vide zaštićene vrste u 3D formatu putem aplikacije preko svojih mobilnih telefona a sam Prirodnjački centar je među prvima u Srbiji koji koristi ovaj vid tehnologije kroz muzejske postavke.

Zaštićene vrste životinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << afričkog kontinenta dobile su svoju virtuelnu verziju u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu. Posetioci mogu pored eksponata da vide lemura, geparda, leoparda, belog nosoroga, šimpanzu i gorilu kao proširenu stvarnost putem svojih mobilnih telefona.

"Govorimo o proširenoj stvarnosti koji je sistem pomoću koga mi prosto možemo da oživimo naše eksponate koji su generalno sastavni deo našeg muzeja, tako da je virtuelna Afrika došla kao jedan inovativan sistem putem holograma, prikaza da naučimo da uvedemo kako decu tako i odrasle u jedan digitalno naučni svet" rekla je za RTV Danijela Čuknić- v.d. direktorka Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu

Pred posetiocima Prirodnjačkog centra životinje oživljavaju putem aplikacije koju mogu da instaliraju na svom mobilnom telefonu.

"U današnjici sve manje obraćamo pažnju na određene vrste životinja a morali bismo da obraćamo više pažnje. Kao primer toga jeste i severni beli nosorog koji je izumro pre mesec dana i ne postoji više ni jedna jedinka živa na našoj planeti zemlji i mi smo njega predstavili kroz virtuelnu Afriku da posetioci mogu da ga vide ali ne da bi se divili umeću i 3D tehnologiji nego da bi to bila opomena za sve ljude da treba da čuvaju životnu sredinu" izjavio je Stefan Radojević- kustos u pomenutom muzeju.

U saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije u Prirodnjačkom centru se održavaju i radionice koje imaju za cilj podizanje svesti kod najmlađih kako bi u budućnosti obraćali pažnju i na životinje koje su bitne za naš eko sistem poput zmija.

Nataša Panić- rukovodilac grupe za obrazovno izdavačku delatnost Zavoda za zaštitu prirode Srbije ( Radionice ,,Znanjem protiv straha’’ nastale su upravo zbog toga što često ljudi iz neznanja i iz neracionalnog straha prema nekim životinjama nanose štetu kako samim životinjama tako i njihovim staništima.)

" Mnogo štetimo njima ubijanjem ali i nama činimo štetu zato što su zmije jako dobri regulatori brojnosti štetočina, pre svega pacova i miševa koji prenose bolesti" potvrdio je Marko Divac- herpetolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Pored 3D prikaza posetioci mogu da se slikaju sa virtuelnim životinjama i nauče nešto novo o njima a Prirodnjački centar je i po tome jedinstven u Srbiji i otvara novu eru muzejskih postavki za 21 vek.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.