Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat uređenja rijeke Bosne do 12. maja

DOBOJ - Projekat za uređenje rijeke Bosne na području Doboja trebalo bi da bude završen do 12. maja, a riječ je o višemilionskom iznosu, rekao je načelnik gradskog Odjeljenja za Civilnu zaštitu Mirko Okolić.

Okolić je naveo da će nakon izrade projekat biti upućen na reviziju kod nadležnih institucija.

Dok projekat ne bude završen i obavljena revizija, Okolić kaže da će grad od visokog vodostaja Bosne, Spreče i Usore biti branjen u skladu sa raspoloživim kapacitetima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
"Do sada je uz podršku `Vode Srpske` prošireno korito Bosne u naselju Bare, očišćen je most kod Gradske toplane i napravljena su proširenja kod potoka Liješanj", rekao je Okolić na sastanku sa dobojskim Udruženjem privrednika "15. maj".

On je napomenuo da je prilikom uređenja potoka Liješnja iskrsao imovinski pravni problem u vezi sa jednom privatnom kućom.  "Ako ne bude postignut dogovor o otkupu, onda će se ići na eksproprijaciju zemljišta, a objekat će biti iskorišten za potrebe nove predcrpne stanice", pojasnio je Okolić.

Prema njegovim riječima, uređenje obale Bosne duž Ustaničke ulice uvršteno je u postojeći projekat i veoma malo zadire u imovinsko-pravne odnose.

Okolić je naveo da su sklapani novi ugovori sa privrednim subjektima koji će biti angažovani u situacijama elementarnih nepogoda, ali je naglasio da cijena njihovog angažovanja mora biti revidirana, te da je grad obezbijedio i oko 50.000 vreća sa materijalom za punjenje.

Predsjednik Udruženja privrednika Dragan Vasiljević rekao je na današnjem sastanku bilo riječi i o skladištenju, te upotrebi specijalizovanih armiranih vreća koje bi poslužile za odbranu Doboja u slučaju porasta vodostaja, čiju nabavku je iniciralo ovo udruženje.

Vreće su namjenski napravljene za odbranu od vode, lake za montiranje, pune se kamionima i posebnim mikserima što smanjuje potrebu za ljudskom radnom snagom.

Vasiljević kaže da je riječ o donaciji vojske SAD koja je uslovljena zahtjevom da se oprema sačuva, pošto su na osnovu prethodnih iskustava slični kontigenti ove pomoći, dostavljani na područja u BiH, nestali zajedno sa kontejnerima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.