Proizvodnja jagoda unosan posao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2020, 16:45

Proizvodnja jagoda unosan posao

Sezona berbe jagoda u Šumadiji otpočela je već početkom maja sa ranim sortama. Pretežno je to porodična proizvodnja koja retko prelazi veličinu od jednog hektara pod zasadima. Iako je bilo prethodnih dana dosta padavina koje mogu da izazov pojavu truleži na plodovima proizvođači su vodili računa pa su većinom zadovoljni ovogodišnjim kvalitetom roda i prinosom.

Brat i sestra Nenad i Tanja Vasiljević uspešno su nastavili dugogodišnju proizvodnju voća i porodičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tradiciju u selu Gornja Trnava kod Topole. Pored 15 hektara pod voćem koje ova porodica uspešno izvozi za zemlje Evropske Unije imaju od ove godine i jagode. Berba jagoda se odvija na 15 ari, a proizvodnja je i na otvorenom i na zatvorenom pod plastenicima.

"Prošle godine 23. avgusta smo posadili jagode. Ovo je prva berba i izuzetno smo zadovoljni prvim rodom a i plasmanom. Odlučili smo se za jagode zato što smo čuli da je unosan posao, da je vrlo isplativ, ne čeka se dugo za isplatu, sledeće godine čim posadite imate prihode, imate prvi rod. Koristili smo državne subvencije i ujedno i opštinske, koristili smo ih za sadnice za rasad jagoda, tu smo dobili 50 odsto povraćaja od države i koristili smo foliju i za konstrukciju za plastenike i najlon od opštinskih subvencija gde je bio povraćaj 75 odsto", kaže Nenad Vasiljević- voćar, selo Gornja Trnava, Topola.

Kada je stigao prvi rod cena jagoda je bila 500 dinara, vremenom je opadala i sada je 200. Vasiljevići su zadovoljni plasmanom i prodajom jagoda s obzirom da im je ovo prva godina proizvodnje a uspešno gaje tri sorte.

"Žoli jeste slatka, nju smo stavili u plastenik i ona je ranije i stigla i baš je krupna. Tu je i aprika i kada se jede ima ukus šumske jagode, a garda podseća na domaću jagodu slatka je i ukusna. Opasnost jesu bolesti i treba obratiti pažnju na insekte, na otvorenom polju imamo pojavu antraknoze listova jagode, imamo onda i plamenjaču i trulež jagode i na otvorenom je naravno i veća opasnost ne go u zatvorenom. U zatvorenom smo mi recimo imali problema sa pepelnicom", dodaje Tanja Vasiljević.

U Šumadiji je zastupljena pretežno porodična proizvodnja jagoda na manjim površinama.

To su zasadi trideset, pedeset ari najviše hektar. U određenim reonima gde su povoljni uslovi i gde ljudi imaju iskustva, znanje i tradiciju gajenja jagoda svi zasadi su sa folijom, na bankovima ili gredicama, uglavnom su po dva reda na jednoj foliji, svi imaju sisteme za navodnjavanje. Temperature su relativno niske bile, proizvođači imaju relativno čiste higijenske zasade koji ne zadržavaju puno vode na lišću i plodovima tako da je situacija dobra", kaže Danko Petrović - savetodavac za voćarstvo.

Nenad i Tanja Vasiljević planiraju da prošire svoju proizvodnju jagoda na još 30 ari zadovoljni su i ovogodišnjim rodom i prinosom koji je po jednom živiću iznosio od 600 do 800 grama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.