Proizvođački broj na nađenom delu aviona potvrđuje da se radi o nestalom malezijskom boingu

Izvor: Blic, 31.Jul.2015, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođački broj na nađenom delu aviona potvrđuje da se radi o nestalom malezijskom boingu

Premijer Australije Toni Abot izrazio je danas nadu da će deo krila koji je pronađen u Indijskom okeanu na francuskom ostrvu Reunion pomoći u rešavanju misterije aviona malezijske kompanije koji je nestao pre više od godinu dana, dok je zamenik malezijskog ministra za saobraćaj Abdul Aziz Kapravi izjavio da deo serijskog broja najverovatnije potvrđuje da se zbilja radi o nestalom boingu.

Deo proizvođačkog broja na ostacima aviona pronađenih na ostrvu Reunion u Indijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << okeanu potvrđuje da je to predmet sa aviona tipa "Boing 777", rekao je danas zamenik malezijskog ministra za saobraćaj Abdul Aziz Kapravi.

"Na osnovu dela broja potvrđeno je da je to letelica `Boing 777`, tu informaciju dobio sam od `Malezija erlajnza", rekao je Kapravi.

Australijske vlasti, koje su učestvovale u potrazi za nestalim avionom "Malezija erlajnza", ranije su saopštile da su "sve više uverene" da su ostaci pronađeni na ostrvu delovi nestale letelice.

"Mada ništa još nije sigurno, ovo je očigledno najviše ohrabrujući znak do sada", izjavio je premijer Australije, koja predvodi potragu za delovima nestalog aviona.

"Dugo smo mislili da je pao negde u Indijskom okeanu i, konačno, izgleda da smo možda na pragu neke potvrde", kazao je Abot.

Deo krila, dugačak dva metra, nađen je na ostrvu Reinion, istočno od Madagaskara. Istražitelji su indentifikovali komponentu kao deo krila boinga 777, a pošto je malezijski avion jedini takav model za koji je poznato da je nestao, gotovo je sigurno da je u pitanju deo tog aviona.

Avion kompanije Malezija erlajns nestao je 8. marta 2014. godine, sa 239 ljudi, na letu MH370 od Kuala Lumpura do Pekinga.

Deo aviona navodno je našao lokalni radnik Džoni Beg, koji radi na održavanju plaže u oblasti grada Sent Andre.

"Odmah sam znao da je deo aviona, ali nisam shvatio koliko je važan, da bi mogao da pomogne u rešavanju misterije nestanka malezijskog aviona", izjavio je Beg.

On je s nekoliko kolega izneo deo krila iz vode, kako ga talasi ne bi nanosili na stenovitu obalu i tako se dodatno oštetio.

Vlasti nisu želele da komentarišu navode da je Beg prvi prijavio da je video deo aviona. Međunarodna potraga za nestalim avionom odvija se u južnom delu Indijskog okeana, Kinskom moru i Tajlandskom zalivu.

Deo krila je, međutim, nađen kod francuskog ostrva Reinion u zapadnom delu Indijskog okeana, oko 4.200 kilometara od područja pretrage.

Šef australijskog biroa za bezbednost saobraćaja Martin Dolan, koji je na čelu potrage, kaže da to ne znači da se avion traži na pogrešnom mestu, već da su potvrđena predviđanja da će struje odneti plutajuće delove olupine do afričke obale.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.