Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Okt.2018, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodi u Srbiji bezbedni i kvalitetni, ali loše deklarisani

Većina proizvoda u prodavnicama u Srbiji je bezbedna i dobrog kvaliteta, ali nemaju ispravnu deklaraciju i sve potrebne podatke o sastavu, rekao je danas savetnik za bezbednost hrane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Dolovac.

On je na okruglom stolu "Bez kvalitetnih sirovina nema kvalitetnih proizvoda" kazao da su proizvođači hrane u Srbiji, kao i oni koji je prodaju na tržištu, u obavezi da poštuju Zakon o bezbednosti hrane.

"Proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << treba da naprave dovoljno kvalitetne proizvode, ali i da više vode računa o sadržini deklaracija koju sve veći broj potrošača pažljivo čita", rekao je Dolovac i dodao da je to način da proizvođači opstanu na konkurentnom tržištu.

Dolovac je najavio da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uskoro pokrenuti metode kojima će se ispitivati prevare u proizvodnji hrane.

Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida rekla je da su kupci u Srbiji dosledni jer se opredeljuju za proizvode koji godinama ne menjaju kvalitet i sastav.

"Naša istraživanja pokazuju da nutritivne tablice veliki broj potrošača ne razume, a najviše ih čitaju oni koji imaju zdravstvene probleme", kazala je ona.

Prema njenim rečima, država treba više da kontroliše male proizvođače jer se dešava da oni, za razliku od velikih proizvođača, nekada ne poštuju propise.

Generalni direktor Strateškog poslovnog područja kafa Atlantik grupe Andrej Bele rekao je da se bezbednost finalnih proizvoda najbolje postiže praćenjem kvaliteta procesa proizvodnje.

"Godišnje u Srbiju uvezemo više od 13.000 tona gotovog proizvoda, odnosno 100 miliona tona kesica kafe. Od toga se kao neispravno vrati samo 100 kesica i to ne zbog kvaliteta, već zbog problema u transportu", kazao je Bele.

Menadžer za kvalitet i životnu sirovinu kompanije Dijamant Pregrag Nenin rekao je da je važno da se "na svetskom tržištu poveća prepoznatljivost kvaliteta srpskih proizvoda".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.