Programi kulture u valjevskoj Kuli Nenadovića

Izvor: RTS, 29.Avg.2019, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Programi kulture u valjevskoj Kuli Nenadovića

Kula Nenadovića u Valjevu, istorijski spomenik iz prve polovine 19. veka, zbog dobre lokacije, pruža mogućnosti za organizovanje kulturnih programa.
Jedan od simbola Valjeva, Kula Nenadovića, obnovljena je 2012. godine. Muzejska postavka podseća na 1813. godinu, kada su je izgradili vojvoda Jakov Nenadović i sin mu Jevrem radi odbrane Valjeva. 

Ipak, Turci su je koristili kao tamnicu dve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, do 1815. Potom do kraja 19. veka srpski ustanici u njoj sučuvali barut. Najčešći posetioci kulturno-istorijskog spomenika na brdu Kličevac su organizovane turističke grupe, kaže Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja Valjevo:
"Od prošle godine Narodni muzej Valjevo u saradnji sa brojnim umetnicima grada Valjeva, organizuje razne programe na Kuli Nenadovića tokom leta. Negde od 1. jula, pa do neke prve polovine septembra. Mi se trudimo da kroz brojne radionice od prošle godine takođe, u Kuli Nenadovića dovodimo ne samo osnovce nego i srednjoškolce." 
Kula pruža brojne mogućnosti za organizovanje različitih kulturnih događaja. Međutim, oni se priređuju sporadično. Udruženje "Muzičko sazvežđe" za svoj 1. Internacionalni festival "Valjevske umetničke svečanosti" za početak je odabralo Kulu Nenadovića.
Uz seminare harmonike za ruske i srpske instrumentaliste, na festivalu su se susreli i ruski i ovdašnji likovni stvaraoci.
Elina Andršina, akademska slikarka iz Sankt Petrersburga kaže da joj se sve dopada. "Prvi put izlažem u jednom takvom istorijskom zdanju. Nikada do sada nisam bila u Srbiji. Organizacija je dobra, sve je bilo brzo i jasno."
"Odabrali smo ovu lokaciju, da kažem, prvo što je to istorijski značajno zdanje za naš grad. Po ovom lepom vremenu, zaista je lepo da se ljudi okupe, nadam se da svi dele moje mišljenje, jedne lepe ideje da spojimo više kultura", kaže Aleksa Mirković iz valjevskog Udruženja "Muzičko sazvežđe".
Na kulturnim događajima, koji se povremeno priređuju na Kuli Nenadovića, nema mnogo posetilaca. Narodni muzej u Valjevu, koji brine o istorijskom spomeniku, trebalo bi da pronađe pravi način za privlačenje publike i oživljavanje prostora.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.