Izvor: N1 televizija, 16.Sep.2018, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program sterilizacije lutalica - pravila jasna, ali...

Program "Uhvati-steriliši-pusti", namenjen humanoj kontroli populacije uličnih pasa i mačaka, u Srbiji je na snazi od 2006. godine. Posle 12 godina njegove primene, osim pitanja zbog čega problem uličnih životinja još nije rešen, postavlja se i pitanje da li lokalne veterinarske ustanove imaju kapaciteta za njegovu humanu primenu?

Izvor: N1

Ako je verovati zakonu, ljubitelji životinja ne moraju da strepe - propisi štite čak i ulične pse i mačke, a o kontroli >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << njihove populacije, na human način, brigu vode lokalne veterinarske ustanove - primenom svetski priznate metode poznate kao "Uhvati - steriliši - pusti".

"Naše ekipe su na terenu svakog dana i pokrivaju celu teritoriju grada Beograda. Zoohigijeničari hvataju pse, koji se posle odvode u Centar za sterilizaciju sa prihvatilištem Rakovica, gde se obavlja čipovanje, vakcinacija i sterilizacija. Nakon toga životinja se smešta u stacionar i nakon oporavka vraća se na prvobitno stanište. Svim životinjama kojima je potrebna medicinska nega daju se potrebni lekovi, bilo da je reč o analgeticima ili antibioticima, a svakako da se daju i anestetici u svim prilikama kada je to potrebno", navode u Veterini Beograd.

I tu se zvanični deo priče završava, a počinje priča profesorke Nine Japundžić Žigon. U dvorištu svoje zgrade, ona vodi brigu o nekoliko napuštenih mačaka. Kada je odlučila da ih steriliše, obratila se Veterini Beograd, ali njeno iskustvo nije bilo onakvo kakvo se previđa na papiru.

"Oni uzimaju životinje, hvataju ih u klopkama koje izgledaju potpuno nehumano, sa nekim oprugama gde se životinja povredi, drugo, ne znate gde ih odvezu, ne znate kad će ih sutradan vratiti, kad ih vrate one su anestetisane, znači, ipak to nisu ničije životinje, da li ima smisla vraćati anestetisanu životinju na dobru volju stanara koji ih hrane, ali koji možda nemaju ni znanja ni uslove da prate oporavak", kaže Nina Japundžić Žigon.

Nina je na sreću imala dovoljno znanja da spasi jednu od maca koja je rđavo operisana.

"Ja sam primetila u stvari da nije urađen onako kako treba dupli šav, da se napravila kila, a onda maca koja je u tom trenutku se nešto uplašila od zvuka, skočila njoj su ispala creva", dodaje.

Uz pomoć veterinara, maca je preživela, ali Nina insistira na pitanju - da li je njen slučaj bio posledica tek trenutka nepažnje zaposlenih u Veterini Beograd ili samo jedan od mnogih?

U pisanom odgovoru na pitanja N1, nadležni u Veterini Beograd kažu da se proces sterilisanja vrši po svim propisima i da životinje operišu hirurzi specijalisti.

Činjenica je međutim, da Beograd nema stacionar za mačke, kao i to da nam nisu odgovorili na pitanje da li klopke koje koriste za hvatanje mogu da povrede životinje.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako se sprovodi program sterilizacije lutalica u Beogradu

Izvor: N1 televizija, 16.Sep.2018

Program "Uhvati-steriliši-pusti", namenjen humanoj kontroli populacije uličnih pasa i mačaka, u Srbiji je na snazi od 2006. godine. Posle 12 godina njegove primene, osim pitanja zbog čega problem uličnih životinja još nije rešen, postavlja se i pitanje da li lokalne veterinarske ustanove imaju...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.