Progon na verskoj osnovi

Izvor: RTS, 28.Jan.2013, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Progon na verskoj osnovi

U Makedoniji još postoji verski progon, što dokazuje i decenijska tortura arhiepiskopa Jovana, ali i odbijanje vlasti da tu arhiepiskopiju upišu u registar Crkava, navodi pravoslavna ohridska arhiepiskopija.

Pravoslavna ohridska arhiepiskopija u Makedoniji saopštila je da u toj državi još postoji verski progon, što dokazuje i, kako se navodi, decenijska tortura arhiepiskopa Jovana (Vraniševskog), ali i odbijanje vlasti da tu arhiepiskopiju upišu u registar Crkava. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC navodi se da je postojanje verskog progona u Makedoniji konstatovala međunarodna zajednica i institucije koje u svetu štite verske slobode.

Verski progon u Makedoniji, ipak, postoji i on je pokazatelj sociološke zrelosti svesti i savesti, kako se navodi, činitelja progona, ali i kao "sramota celekupnom društvu".

Ukazujući da u Evropskoj uniji ne postoji verski progon, u saopštenju se kao poslednji primer savremenoj Evropi navodi teolog Ditrih Bonhofer, koji nije hteo da bude član državne nemačke crkve Rajha, zbog čega je više puta zatvaran u raznim logorima, a na kraju i obešen.

"Zar je potrebno da u našoj zemlji arhiepiskop ohridski Jovan postane novi Bonhofer kako bi se tada svi setili da sa sadašnjom torturom nad njim savremeno društvo stalno unazadjuje sebe do nivoa funkcionisanja samo po instinktima", ističe se u saopštenju Pravoslavne ohridske arhiepiskopija.

U saopštenju se navodi da makedonska država arhiepiskopa ohridskog Jovana progoni već 11 godina, a da se sada, dok se on nalazi u surovim zatvorskim uslovima, progon sprovodi i protiv ostali episkopa, monaštva i građana pripadnika Pravoslavne ohridske arhiepiskopije".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.