Proglasiće nekrofiliju kažnjivom po zakonu

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 19:36

Proglasiće nekrofiliju kažnjivom po zakonu

Holandija će proglasiti nekrofiliju (seksualne radnje sa umrlom osobom) kažnjivom po zakonu.

Ovo su danas saopštile ministarke pravde i bezbednosti Dilan Ješilgoz i unutrašnjih poslova Hanke Bruins Slot.

One su u pismu parlamentu navele da zabrana uključuje pravljenje seksualnih slika mrtvog tela i fotografisanje sa njim.

"Smatramo da treba poslati jasan signal da ovo ponašanje, ali i drugi veoma radikalni oblici (fizičkog) skrnavljenja leša nisu prihvaćeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u našem društvu", istakla je Ješilgoz i dodala da to može da nanese veliku patnju preživelim rođacima, prenosi NL Times.

Ona je rekla da mrtvo telo ima poseban pravni status koji nije u potpunosti zaštićen holandskim zakonom, kao i da pravni sistemi drugih zemalja "nude više zaštite od krivičnih dela" te vrste.

Kako je dodala, pravni sistemi Velike Britanije, Belgije, Francuske, Nemačke, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država uglavnom su već kriminalizovali seksualno ponašanje sa lešom.

Ona je upozorila da dosadašnji način kažnjavanja nekrofilije na osnovu člana 350, koji precizira da je uništavanje ili oštećenje objekta kažnjivo, nije primeren patnji koja je nanesena preminulim srodnicima niti poštovanju koje pokojnik zaslužuje. Ministri će stoga prilagoditi zakon tako da nekrofilija postane sama po sebi krivično delo.

"Ovo se odnosi na svo seksualno ponašanje, a ne samo na seksualnu penetraciju", objašnjava Ješilgoz.

Zakonom će biti regulisana i krivična odgovornost za proizvodnju ili posedovanje seksualnih slika koje uključuju mrtva tela.

"Pravljenje slika seksualne prirode tela preminule osobe može izazvati ozbiljnu uznemirenost kod njenih rođaka, a slike se mogu doživeti kao šokantne i uvredljive. Ovo takođe može naštetiti ljudskom dostojanstvu preminule osobe", dodala je ministarka.

U januaru je većina poslanika donjeg doma holandskog parlamenta, zatražila od ministarke da zabrani dela nekrofilije. Istraživači Centra za naučno istraživanje i dokumentaciju (VODC) proučavali su nekoliko različitih oblika skrnavljenja tela, uključujući vršenje seksualnih radnji sa lešom, kupovinu ili prodaju leša, pravljenje slika leša uključujući uzimanje otisaka prstiju i slično.

Oni su preporučili da se kriminalizuju namerno skrnavljenje leša i ekshumacija tela bez dozvole doniranja tela radi profita, kao i da se uvede više procedura za izdavanje dozvola za organizacije koje žele da uključe leševe kao deo izložbe ili prezentacije.

"Važno je napomenuti da je studija pokazala da je, prema dostupnim podacima, broj incidenata za sva krivična ponašanja na godišnjem nivou ograničen", rekla je Ješilgoz, napominjući da nema mnogo poznatih slučajeva nekrofilije u Holandiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nije lepo ni prihvatljivo: Nekrofilija postaje krivično delo u Holandiji

Izvor: 24sedam.rs, 13.Jun.2023

Holandija će proglasiti nekrofiliju kažnjivom po zakonu, saopštile su danas ministarke pravde i bezbednosti Dilan Ješilgoz i unutrašnjih poslova Hanke Bruins Slot

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.