Proglašen kraj građanskog rata

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašen kraj građanskog rata

Šri Lanka proglasila pobedu nad Tamilskim tigrovima. Vojska zauzela poslednje uporište pobunjenika na severoistoku zemlje i ubila njihove vođe. Tamilski tigrovi priznali poraz ali tvrde da je njihov vođa Velupilaja Prabakarana živ i na sigurnom.

Predsednik Šri Lanke Mahinda Radžapakse danas je formalno proglasio pobedu države nad separatističkim pokretom Tamilski tigrovi i okončanje dvadesetpetodišnjeg građanskog rata.

Vojska Šri Lanke prikazala je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na televizijskom snimku telo ubijenog pripadnika Tamilskih tigrova, za kojeg tvrdi da je lider tog pokreta Velupilaj Prabakaran.

Na snimaku se vidi telo u vojničkoj maskirnoj uniformi položeno na travu, dok vojnici stoje pored njega.

Ranije danas Tamilski tigrovi saopštili su da je njihov lider živ, iako je Vlada u Kolombu saopštila da je Prabakaran ubijen u borbama, ali da njegovo telo još uvek nije pronađeno.

"Pre nekoliko časova pronađeno je telo vođe terorista Prabakarana, koji je uništio ovu zemlju.", izjavio je general Sarat Fonseka.

U govoru pred parlamentom, predsednik je rekao da je vojska vlade Šri Lanke pobedila Tamilske tigrove i da će država ubuduće imati "vlast nad svakim centimetrom teritorije".

"U potpunosti smo pobedili terorizam", poručio je predsednik. Šri Lanka je juče proglasila pobedu nad Tamilskim tigrovima pošto je vojska zauzela poslednje uporište pobunjenika na severoistoku zemlje i ubila njihove vođe.

Državna televizijska stanica je javila da su pripadnici specijalnih snaga ubili lidera Tamilskih tigrova Velupilaja Prabakarana dok je pokušavao da pobegne iz zone sukoba.

Tamilski tigrovi priznali su poraz i položili oružje u svom poslednjem uporištu na severoistoku Šri Lanke, čime je okončan 25-godišnji rat sa vladinim snagama u toj zemlji.

U današnjem saopštenju "Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama" navodi se, međutim, da je Prabakarana živ i da je na sigurnom.

"Naš voljeni lider je živ i na sigurnom je. Nastaviće da se zalaže za dostojanstvo i slobodu tamilskog naroda", navodi se na sajtu Tamilskih tigrova tamilnet.com.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zatražile su od vlade u Kolombu da započne razgovore sa Tamilima i da zaštiti civile zahvaćene borbama.

Poslednji čin 25-ogodišnjeg građanskog rata odigrao se na peskovitom delu veličine 300 kvadratnih metara nedaleko od severoistočne obale Indijskog okeana, gde su se, prema tvrdnjama vojske, nalazili bunkeri preostalih boraca Tamilskih tigrova, okruženi nagaznim minama i minama iznenađenja.

Pronađeno je više od 250 tela pobunjenika. Komandant vojske Šri Lanke, general Sarat Fonseka je rekao da su u toku provere da li je i Prabakaran među njima.

Tokom 25 godina građanskog rata u Šri Lanki poginulo je više od 70.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.